۲۷ دی ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۸
تعداد بازدید: ۱۰۶۶۱۶
محققان برای نخستین بار با استفاده از اشعه لیزر رعد و برق را هدایت کردند. آنها امیدوارند با کمک این روش از صاعقه های مرگبار اجتناب کنند و یا حتی در آینده آنها را به وجود بیاورند.
کد خبر: ۲۶۳۴۱

هدایت و جابجایی رعد و برق برای اولین بار ممکن شد

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خطوط، رعد و برق در سراسر جهان بین ۴۰ تا ۱۲۰ بار در ثانیه اتفاق می‌افتد و سالانه بیش از ۴هزار نفر قربانی آن می‌شوند. همچنین این رویداد میلیارد‌ها دلار خسارت به وجود می‌آورد.

با این وجود، مهم‌ترین اقدام محافظتی در برابر صاعقه‌ها میله برق گیر است که نخستین بار در سال ۱۷۴۹ میلادی ابداع شد.

محققان ۶ موسسه تحقیقاتی پس از سال‌ها پژوهش همین ایده را به کار گرفته اند، اما به جای یک میله فلزی ساده از یک ابزار بسیار پیچیده‌تر و لیزری دقیق استفاده کردند.

آن‌ها در پژوهشی در ژورنال «نیچر فوتونیکس» توضیح داده اند اشعه لیزری که از بالای کوهستانی در سوئیس به آسمان پرتاب می‌شود محل وقوع صاعقه را ۵۰ متر بیشتر تغییر می‌دهد.

اورلین هوارد یکی از فیزیکدانان آزمایشگاه ENSTA پاریس و همچنین مولف ارشد پژوهش در این باره می‌گوید: ما می‌خواستیم نشان دهیم لیزر قادر به تاثیرگذاری بر صاعقه و این ساده‌ترین راه برای هدایت آن است، اما اگر بتوان در آینده با آن صاعقه به وجود آورد بهتر است.

صاعقه در حقیقت تحلیل الکتریسیته ساکن است که در ابر‌های طوفانی یا بین ابر‌ها و زمین تجمیع شده اند. اشعه لیزر نوعی پلاسما ایجاد می‌کند که در آن یون‌ها و الکترون‌های بار دار هوا را گرم می‌کنند.

از آنجا که هوا تا حدودی رسانا است یک مسیر ایده آل برای رعد و برق به حساب می‌آید.

محققان قبلا و در سال ۲۰۰۴ میلادی این نظریه را در نیومکزیکو آزمایش کردند، اما لیزر ابداعی آن‌ها نتوانست صاعقه را کنترل کند. دلیل شکست لیزر آن بود که پالس‌های کافی به ازای هر ثانیه در رعد و برق تولید نمی‌کند. این درحالی است که رعدو برق در چند میلی ثانیه رخ می‌دهد.

اما در آزمایش جدید محققان از یک لیزر به اندازه خودرو استفاده کردند که می‌تواند هزاران پالس در یک ثانیه را از بالای قله ۲۵۰۰ متری کوهستان سانتیس در شمال شرقی سوییس به آسمان بفرستد. در این قله یک برج مخابراتی قرار دارد که سالانه حدود ۱۰۰ بار دچار صاعقه زدگی می‌شود.

۲ سال پس از ساختن یک لیزر قدرتمند، قطعات این ابزار طی چند هفته به قله ارسال شد. در نهایت یک بالگرد محفظه‌های بزرگی که تلسکوپی در آن قرار می‌گیرد را به قله بردند. تلسکوپ مذکور از بالای برج مخابراتی ۱۲۴ متری، اشعه‌های لیزری با حداکثر قدرت را به سمت نقطه‌ای درارتفاع ۱۵۰ متری آسمان نشانه گرفتند.

طی طوفانی در تابستان ۲۰۲۱ میلادی محققان توانستند از اشعه لیزری که صاعقه را به فاصله ۵۰ متر جابه جا کرد، استفاده کنند علاوه بر آن ۳ صاعقه دیگر نیز با این روش هدایت شدند./ مهر

برچسب ها: نوآوری لیزر رعدوبرق
ارسال نظر
آخرین اخبار