«خطوط»، یک رسانه «چند رسانهای» است که در گستره ملی، فراملی و فرامرزی برای تمام مخاطبان داخلی و خارجی در دسترس و قابل استفاده خواهد بود.
پایگاه تحلیلی- خبری «خطوط»، با در انداختن «طرحی نو» در حوزه «خبر، اطلاع رسانی و تحلیل»، کانالها و راههای متعدد، متفاوت، متمایز و با افق تشخیص بهتری را پیش پای مخاطبان خود قرار خواهد داد.
«خطوط»، کاملاً متفاوت تر از رسانههای همردیف و همگروه خود پا به میدان رفاقت و رقابت با رسانههای رفیق و رقیب در «عصر اطلاعات و دیجیتال» نهاده است.
راه اندازی مجهزترین و به روزترین استودیوی خبری اطلاعرسانی و تحلیلی، تنها یکی از چندین مسیر ویژه و گذرگاه پایگاه تحلیلی- خبری «خطوط» است. تنویر افکار عمومی، روشنگری و آگاهی بخشی صوتی و تصویری توسط «خطوط»، فراتر از آن چیزی است که خبرگزاری ها و پایگاه های خبری بطور معمول و مرسوم از آن طریق به اطلاع رسانی میپردازند.
به کار گیری گسترده و فراگیر، نوآورانه و بهینه از ظرفیت و امکانات پلتفرمهای متعدد شبکههای اجتماعی در کنار استفاده مفید از ظرفیتهای تحریریهای و پتانسیلهای استودیوی مجهز پایگاه تحلیلی- خبری یکی دیگر از راههای نوین اطلاعرسانی است که در سرلوحه برنامههای «خطوط» قرار دارد.
«خطوط»، نیامده است که فقط خبررسانی کند. «خطوط»، آمده است؛ با اتکال به خداوند قادر متعال، با اعتماد و مستظهر به حمایتهای معنوی مخاطبان خود و با اتکا به کادر و نیروی انسانی فرهیخته، مجرب و متعهد به اهداف و چشمانداز ترسیمی مبتنی بر اسناد بالادستی ضمن اطلاع رسانی، با افزایش توان «تحلیلی» و ارتقای قدرت پیشبینی مخاطب خود از طریق «خط اقتصادی»، «خط اجتماعی»، «خط فرهنگی»، «خط سیاسی» و ... امکان زندگی بهتری را برای مخاطبان خاص و عام فراهم آورده و به شعار انتخابی «با خطوط زندگی کنید» جامه عمل بپوشاند.
خط مشی پایگاه تحلیلی، خبری «خطوط»
تعريف:
خط مشی پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» شامل كليه اصول و ارزشهای اعتقادی، اخلاقی و حرفهای حاكم بر تحريريه است كه می تواند این پایگاه را در مسير دستيابی به اهداف اصلی آن قرار دهد و همه اعضا ملزم به رعايت آن هستند.
مقدمه:
اين خط مشی با توجه به اهداف اصلی تاسيس پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» شامل ترسیم خطوط در توسعه فضای رسانهای كشور و ارتقای آگاهی های علمی، فرهنگی، دينی، سياسی، اجتماعی، اقتصادی و شكلگيری حلقه واسط بين مسوولان، نخبگان و مردم و همچنين تلاش برای دستيابی به موجوديتی جامع و كامل از يك پایگاه خبری تحلیلی معتبر و موثر در عرصه داخلی و بينالمللی، در دو فصل اصول كلی و حرفهای تدوين شده است.
فصل اول:
اصول كلی
اصول كلی حاكم بر تحريريه پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» همان اصول اعتقادی و باورهای حاکم بر ارزشهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران شامل شش اصل زير است:
1ـ اسلام
2ـ ارزشهای انقلاب و گفتمان اصیل ایرانی اسلامی
3ـ قانون اساسی
4ـ انديشههای حضرت امام خمينی(ره)
5ـ ولايت فقيه
6ـ منافع و ارزشهای ملی
1ـ اسلام:
اعتقاد و التزام عملی به آموزههای اسلام ناب محمدی(ص) و ترويج آن، از اصول كلی خدشهناپذير حاكم بر تحريريه پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» است. خطوط در راستای حفظ هويت اسلامی و عمل به رهنمودهای بزرگان دين، اشاعه فرهنگ و آموزههای اصيل اسلامی را همواره وظيفه خود می داند.
پایگاه خبری تحلیلی «خطوط»، همچنين تلاش در راستای تحقق وحدت مسلمانان جهان را از مبانی مهم خبری خود می داند.
2ـ ارزشهای انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی:
پايبندی به آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامي و پاسداری از محتوای شعار جاودانه «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» به عنوان عصاره مطالبات ملت بزرگ ايران و تلاش در جهت تحقق كامل آن همواره سرلوحه فعاليتهای پایگاه خبری تحلیلی«خطوط » قرار دارد.
«خطوط» در اين زمينه، با تاكيد بر اشاعه گفتمان، ادبيات و فرهنگ اصيل ایرانی اسلامی، حمايت از اصول، ارزشها و اركان نظام مقدس جمهوری اسلامی را وظيفه خود می داند.
3ـ قانون اساسی:
اعتقاد و التزام به قانون اساسی و دفاع از آن به عنوان ميثاق ملی و تلاش در جهت حاكميت و اجرای قانون اساسی از اصول موكد حاكم بر تحريريه پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» است.
4ـ انديشههای حضرت امام خمينی(ره):
پايبندی به آرمانها و آموزههای والای حضرت امام خمينی(ره)، بنيانگذار جمهوری اسلامی و تلاش در جهت ترويج انديشهها و رهنمودهای ايشان، به ويژه تكيه بر وصيتنامه سياسي – الهی ايشان از اصول خدشهناپذير «خطوط» است.
5ـ ولايت فقيه:
اعتقاد و التزام عملی به ولايت مطلقه فقيه به همراه دفاع از اصل ولايت مطلقه فقيه و تبيين و ترويج ديدگاه های مقام معظم رهبری، اصل هميشگي حاكم بر سياستهای خبری و تحريريه پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» است.
6ـ منافع و ارزشهای ملی:
تحريريه پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» همواره در جهت حفظ و تقويت وحدت ملی و تبيين منافع و مصالح ملی و صيانت از آنها تلاش می كند. در همين راستا حفظ هويت اصيل ايرانی ـ اسلامي و حراست از آن، اشاعه فرهنگ و باورهای درست كهن و عميق مذهبی و ملی، توجه جدی به مساله امنيت ملی، پاسداری از تماميت ارضی و اقتدار نيروهای مسلح و همچنين ترويج و تقويت روحيه اميد، خودباوری و مشاركت در عرصههای ملی از وظايف پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» است.
فصل دوم:
اصول حرفهای
مهمترين اصول حاكم بر تمامی مراحل و سطوح تهيه، تولید و انتشار خبر(شامل هرآنچه بر روی سايت خبری قرار می گيرد) در پایگاه خبری تحلیلی «خطوط»، شامل دو بخش «اصول خبری» و «اخلاق و روش های حرفهای» می شود.
بخش اول:
اصول خبری
اصول خبری «خطوط»، اصولی مبتنی بر ارزشهای خبری و غیرقابل تغيير و خدشه است كه در كليه سطوح توليد و انتشار خبر در تحريريه از سوی خبرنگاران، دبيران، سردبيران، مديران و ... رعايت می شود.
اين اصول شامل شش اصل «صحت»، «دقت»، «سرعت»، «بیطرفی»، «استقلال تحريريه» و «جامعيت» هستند.
1ـ صحت:
صحت اخبار به معنای روايت واقعی و دقيق رويدادها، مورد تاكيد جدی «خطوط» است و تحريريه «خطوط» صحت خبر را مقدم بر سرعت انتشار آن می داند. در همين راستا اخبار «خطوط» تنها پس از اطمينان كامل از صحت آن برمبنای منابع موثق، يا اسناد معتبر خبری ارسال می شود.
2ـ دقت:
رعايت اصول حرفهای خبرنويسی از جمله انعكاس و نگارش صحيح خبر بر مبنای روشهای حرفهای و علمی، ذكر دقيق جزئيات موجود در خبر، روشنی و وضوح متن خبر و رعايت آيين نگارش صحيح زبان فارسی، مجموعا تعريف «دقت» در نگاه تحريريه «خطوط» است و رعايت آن پس از اصل صحت، مقدم بر سرعت ارسال خبر است.
3ـ سرعت:
ارسال خبر در سريعترين زمان ممكن پس از رعايت صحت و دقت، يكی از اصول خبری حاكم بر تحريريه پایگاه خبری تحلیلی«خطوط» محسوب می شود.
4ـ بيطرفی:
ايجاد امكان برابر و غيرجانبدارانه برای طرح ديدگاه های مختلف افراد، تشكلها و نهادهای قانونی در موضوعات گوناگون، در چارچوب قانون و اصول كلی خط مشی پایگاه خبری تحلیلی، از جمله اصول خبری حاكم بر تحريريه خبری «خطوط» است.
5ـ استقلال تحريريه:
حفظ استقلال تحريريه و عدم وابستگي به جريانها، تشكلها، احزاب، نهادها، سازمان ها و اشخاص دولتی و غيردولتی، از اصول مهم خبري حاكم بر تحريريه پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» محسوب می شود. پذيرش نظرات و پيشنهادات مراجع خارج از پایگاه خبری تحلیلی تنها در چارچوب قانون و اصول و ارزشهای خبری حاکم بر تحریریه «خطوط» خواهد بود.
6ـ جامعيت:
نگاه فراگير، همهجانبه و متنوع به مسائل خبری و طرح ديدگاههای مختلف با رويكرد كارشناسانه در چارچوب قانون، فارغ از ملاحظات جغرافيايی، نژادی، قومی، زبانی و فكری از اصول خبری حاكم بر تحريريه پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» است.
بخش دوم:
اخلاق و روشهای حرفهای
1ـ پاسخگويی:
پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» نسبت به اخبار منتشره خود با احساس مسووليت و تعهد، به مخاطبان اعم از مردم و مراجع كسب خبر پاسخگوست؛ در اين ارتباط «توضيحات»، «تكذيبيهها» و «اصلاحيههای» ارسالی به پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» بر اساس قانون مطبوعات، رعايت كامل اصول اخلاقی و با ارزيابی صحت ادعاهای مطرح شده منتشر می شود و «خطوط» درصورت لزوم توضيحات و مستندات خود را نيز در انتهای اين مطالب ارائه می كند.
پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» پاسخگوی اخبار ديگر رسانهها نيست و الزامی به انتشار تكذيبيهها، توضيحات و اصلاحيههای مربوط به اخبار ديگر رسانهها ندارد، بديهی است اطلاعيههای رسمی در مورد برخی شايعات و اخبار از اين قاعده مستثنی است.
2ـ اعتماد:
جلب اعتماد مخاطبان اعم از مردم و مراجع خبری روح كلی حاكم بر تحريريه «خطوط» است و مواردی همچون اطمينان يافتن از صحت خبر، تكيه بر منابع موثق خبری، پاسخگویی و احترام به سليقه مخاطبان مختلف از اركان اين اعتمادسازی است.
«خطوط» در همين زمينه سخنان كسی را كه قبل از انتشار خبر به نحوی قابل استناد نارضايتي خود را نسبت به انتشار بخش و يا كل سخنانش اعلام كند، منتشر نمی كند.
3ـ نقد:
«خطوط» نقد منصفانه را از وظايف ذاتی رسانه ای خود می داند. روش كلی نقد در پایگاه خبری تحلیلی«خطوط»، «نقد منصفانه» به معني ايجاد فرصت برابر برای همگان در بيان نكات مثبت و منفی يك موضوع به همراه ارائه راهكارها از منظری علمی است كه با هدف آگاهی و اصلاح امور صورت می گيرد.
«خطوط» درصورت انتشار انتقاد، اخذ و انتشار توضيحات طرف مورد انتقاد را نيز وظيفه خود ميداند.
4ـ افكارعمومی:
«خطوط» توجه و پاسخگويی به پرسشها و موضوعات مورد علاقه و توجه افكار عمومی و همچنين احترام به احساسات، عقايد و هنجارهای عمومی و رعايت حرمت آنها را درچارچوب قانون و اصول اخلاقی و حرفهای وظيفه خود می داند.
5ـ اعتدال:
تقويت گرايشها و رويكردهای عقلانی و ميانهروانه در تمام موضوعات و عرصهها و دوری از حركات و نگاههای افراطی و تفريطی مشی كلی حاكم بر سياستهای خبری تحريريه «خطوط» است.
6ـ حقوق شهروندی:
پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» توجه كامل به هرآنچه در قوانين و مقررات كشور از آن به عنوان حقوق شهروندی ياد می شود، به ويژه رعايت حريم خصوصی، اجتناب جدی از ايراد تهمت و افترا و پاسداری از حقوق انسانی فرد فرد اعضای جامعه را سرلوحه سياستهای خبری خود می داند و در همين راستا در جهت تروج، اعتلاء و توسعه فرهنگ رعايت حقوق شهروندی گام بر می دارد.
7ـ دسترسی آزاد به اطلاعات:
پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» بر ضرورت احترام به حق مردم در دستيابی به اطلاعات در چارچوب قانون تاكيد دارد و محدوديت اطلاعرسانی را تنها در چارچوب قانون و خط مشی خبری و اخلاق حرفهای خود اعمال می كند.
8ـ حريم خبر:
پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» حريم خبر را منزه از هرگونه منافع اقتصادی، سياسی و يا نگاههای شخصی می داند و در همين راستا به ويژه بر جدا بودن كامل هرگونه فعاليت اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی از بخش خبری آن تاكيد دارد.
9ـ نوآوری های خبری:
تحريريه «خطوط» پيشرو بودن در پرداخت بهنگام به موضوعات جاری و جريانسازی های مثبت با رويكردهای خلاقانه و ابداعات خبری همراه با روشهای نوين تكنولوژيكی و رسانهای را از اصول حرفهای خود می داند.
10ـ فناوریهای نوین:
تحريريه «خطوط» علاوه بر حفظ رويكرد علمی نسبت به كليه موضوعات خبری، توجه خاصی به تهیه، تولید و انتشاراخبار فناوری های نوین در راستای فراگیر نمودن آن در عرصه های تولید، کارآفرینی و اشتغال زایی بویژه حمایت از جوانان کارآفرین دارد.
11ـتوجه ويژه به اخبار اقتصادی:
با عنایت به منویات مقام معظم رهبری در رابطه با توجه به اقتصاد و معیشت مردم به ویژه اقتصاد مقاومتی، تحریریه «خطوط» بر خود فرض می داند تهیه و تولید اخبار و تحلیلهای کارشناسانه اقتصادی را در صدر اولویتهای رسانهای و حرفهای خود قرار داده و دنبال نماید.
12ـ ذكر منبع:
استفاده از مطالب ديگر منابع در سايت پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» با ذكر منبع و احترام به مالكيت معنوی منتشر می شود.
13_ عدم افشای منبع خبر:
درصورتي كه پایگاه خبری تحلیلی «خطوط» تشخيص دهد خبری حاوی ارزشهای خبری قابل اعتناست، اما منبع خبر نمی خواهد نامش فاش شود، میتواند پس از اطمينان از صحت، عدم مغايرت آن با خط مشی «خطوط» و ثبت و ضبط مستندات، خبر را بدون ذكر نام منبع منتشر كند. بديهی است در اين صورت نام منبع خبر در «خطوط» محفوظ است و تنها با حكم مراجع رسمی قضايی قابل اعلام به اين مراجع خواهد بود.
14_ حمايت از محرومان:
«خطوط» همواره حامی گفتمان حمايت از محرومان و مستضعفان و مدافع جدی حقوق اين قشر به عنوان صاحبان اصلی انقلاب شكوهمند اسلامی در راستای مسئولیت های اجتماعی خود است.