پایگاه خبری تحلیلی خطوط: افراد دارای مشکلات قلبی، زخم معده و سنگهای کلیوی و خانمهای باردار از مصرف چای پررنگ باید اجتناب کنند. کافئین، یک ماده شیمیایی خوراکی است که در دو فرم طبیعی و سنتتیک (مصنوعی) یافت میشود. فرم طبیعی کافئین در بسیاری از گیاهان از جمله قهوه، دانههای کاکائو و برگهای چای وجود دارد و فرم مصنوعی آن در نوشیدنیها و نوشابههای انرژیزا یافت میشود. کافئین، ادرارآور است؛ بنابراین نوشیدن چای پررنگ، باعث اتلاف آب بدن شده و فرد را با مشکل یبوست مواجه میکند. کافئین موجب افزایش ضربان قلب و فشارخون میشود. نوشیدن چای پررنگ باعث سوزش در ناحیه قفسه سینه و قلب فرد میشود. کافئین با جذب آهن غذا تداخل دارد، چای مصرفی هرچه پررنگتر باشد، شدت این تداخل بیشتر میشود. افرادی مبتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن، نوشیدن چای پررنگ را ترک کرده و یا مصرف آن را به حداقل یک ساعت قبل یا بعد از غذای حاوی منابع آهن موکول کنند. کافئین بر جذب آهن، صرفا مربوط به منابع گیاهی آهن نظیر آهن موجود در اسفناج میشود و نه منابع حیوانی آن نظیر آهن موجود در گوشتقرمز؛ بنابراین این موضوع باید مورد توجه گیاهخواران قرار گیرد. کافئین سطح هوشیاری را بالا میبرد. شاید در ظاهر، این عملکرد کافئین مطلوب بهنظر برسد، ولی در واقع، نوشیدن چای پررنگ در شب به خصوص ساعات پایانی شب، منجر به بیقراری و بیخوابی شده و در درازمدت نیز سطح اضطراب را افزایش میدهد.
سمیرا ربیعی کارشناس علوم تغذیه