فرشید رضایی، مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خطوط، به تشریح جزئیاتی در خصوص شیوع بیماری دانگ در کشور پرداخت و مطرح کرد: بیماری دانگ که سابقه صدساله در آسیا و سابقه بیشتری در دنیا دارد توسط یک پشه قابل انتقال به انسان میشود. این پشه در ۵۰۰ سال اخیر قاره آمریکا و در ۲۰۰ سال اخیر به قاره آسیا و سپس هم به استرالیا رسیده است. در ۷۰ سال اخیر یعنی پس از جنگ جهانی دوم و جابهجایی کشتیهای تجاری و کالاهایی مانند لاستیک های دسته دوم و گیاه لاکی بامبو و همچنین جابجایی انبوه مسافران بین المللی در دنیا این پشه گسترش یافته است. پشه آئدس اندازه و سایز پشههای معمولی را دارد اما در بدنش خطوط سیاه و سفیدی دارد که یک مقدار آن را متمایز میکند. جابجایی بیماران در فاز تبدار اولیه بیماری در جهان باعث گسترش بیماری دانگ در کشورهای بسیاری شده است و در اروپا و آسیا به ویژه هندوستان، اندونزی، برزیل و در کشورهای استوایی و گرمسیری بیشتر دیده میشود.
رضایی ادامه داد: هندوستان یکی از کشورهای اصلی گسترش دهنده ی بیماری دانگ و سایر بیماری هایی است که پشه آئدس میتواند آنها را پس از آلوده شدن خودش انتقال دهد. بیماری دانگ بطورکلی بیماری مرگآور و کشندهای نیست اما از نظر بهداشتی موضوع بسیار مهمی است. هرچند عموما دانگ بیماری خود محدود و کم عارضهای است اما در برخی افراد به سمت دانگ شدید ممکن است پیش برود. کسانی در معرض بیماری شدیدتر قرار میگیرند که قبلاً در یک مکانی به این بیماری مبتلا شده باشند، در این صورت احتمال شدیدتر شدن بیماری در ابتلا به نوبت دوم به بعد بیشتر خواهد بود. افراد زیر یک سال و بالای ۷۰ سال به دلیل آنکه سیستم ایمنی ضعیفی دارند ممکن است نسبت به سایرین کمی بیشتر در معرض بیماری نوع شدید قرار گیرند. پس این بیماری جز بیماری مرگبار حساب نمیشود مگر شخصی که دو الی سه بار به آن مبتلا شود.
وی انواع ویروس دانگ اشاره کرد و گفت: ویروس دانگ ۴مدل ویروس دارد مثلا کسی که امارات میرود و ویروس مدل ۲ را میگیرد دیگر پس از آن ویروس ۲ را نمیگیرد مگر سفر به هندوستان کند و ویروس دانگ ۳، ۴ یا ۱ را بگیرد. خوشبختانه کشور ما تا کنون جز کشورهای پرخطر نبوده است و در حاشیه کمربند بیماری دانگ هستیم یعنی جزو آخرین کشورهایی هستیم که این پشه به آن وارد شده است. پس مشخص شد که با یک بیماری و پشهای روبهرو هستیم که تجربه مبارزه با این بیماری در چند ده سال گذشته وجود داشته است و همانند کرونا نیست که تمامی دنیا با ابهام و چالش روبهرو شوند.
مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت بیان کرد: ابتدا این پشه در استان هرمزگان دیده شد و سپس مطالعات بیشتر نشان داد در شهرهای دیگری همچون چابهار و برخی شهرهای استان گیلان و بوشهر نیز مشاهده شده است. اخیرا شناسایی محدودی هم در رامسر انجام شده که نشان میدهد این پشه هم میتواند با شرایط ایران هم خودش را تا حدی تطبیق دهد و شانس گسترش و ماندگاری خود را بیشتر کند. این بیماری به این صورت نیست که به صورت آنی بخواهد در تمامی شهرها پخش شود، در واقع باید شرایط آب و هوایی آن پشه فراهم باشد.
رضایی خطاب به مسئولین کشوری گفت: مسئولین کشوری که در بهداشت شهری نقش دارند و همچنین مردم برای بهداشت منازل باید دست به دست هم دهند تا بتوانند رفتارهای بهداشتی متناسب را ترویج دهند که شرایط برای رونق زندگی سخت نشود. باید طوری رفتار کنیم که زندگی برای پشه سخت شود، درهای منابع و ظروف آبی باید بسته باشد. تکلیف استانداری و شهرداری این است که باید دقت ویژهای به پاکسازی معابر داشته باشند تا در آینده دیگر جایی برای این تخمگذاری این پشه وجود نداشته باشد، هرچه تکثیر پشه کمتر باشد خطر گسترش بیماری هم کمتر خواهد بود این به معنای مبارزه صحیح با پشه است و شایعهسازی و ایجاد ترس در جامعه سودی برای مردم ندارد و صرفا گروهی شیاد از شایعهها سود خواهند برد.
مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت در پایان مطرح کرد: برخی افراد دانسته یا ندانسته شایعاتی را میسازند که این هم به اندازه ویروس خطرناک است پس رسانهها باید به مقابله با این شایعات اقدام کنند و آنها را شناسایی کنند. نقش رسانهها و اهالی قلم و فرهنگ در ترویج رفتار سالم و دانش زندگی آرام و سلامت افزا در رویارویی با این پشه و سایر معضلات سلامت بسیار نقش محوری و مهمی برای جامعه سلامت است.