علیرضا برزگر
نیروهای انتظامی کشور سینههای خود را سپر گلولههای سوداگران مرگ در مرزهای ایران کردهاند تا شهد شیرین زندگی خانوادهها به تلخی افیونهایِ خانمانسوز بدل نشود. نگهبانی و فداکاری نیروهای خدوم انتظامی در مقابله با اشرار و تامینکنندگان و حاملان مواد مخدر نه تنها خانوادههای ایرانی را از بلای خانمانسوز اعتیاد رهایی بخشیده بلکه مردم بسیاری از کشورهای حوزه خلیج فارس و اروپا نیز از این شجاعت و فداکاری بینصیب نیستند و در یک جمله دنیا باید بر دستان پرتوان رادمردان نیروی انتظامی ما بوسه احترام بزند.
سروهای گلگونکفن که در خون خود با تیر جفای سوداگران و اشرار میغلتند، به دنیا اثبات کردهاند که این فرشتگان سبزپوش جان خود را به بهای اندک حقوق معامله نمیکنند، بلکه این دلاوران تجارتی الهی با خالق خود دارند و جان خود را به ثمن شهادت معامله میکنند. سروقامتان بلندهمت نیروی انتظامی که برای حفظ امنیت ایران عزیز زندگی خود را وقف کردهاند و بدون هیچ چشمداشتی برای حفظ آرامش و برقراری آسایش مردم نجیب و شریف ایران گام برمیدارند، همان خدمتگزارانِ بزرگمنش و بلندنظری هستند که روزهای خود را با تهدید، ترور، درگیری، جنگ و در نهایت با شهادت همراه ساختهاند. نیروهای فراجا براستی بالهای برقراری امنیت داخلی هستند که مظلومانه جان خود را در میانه خطر عرضه میکنند و گاه چه غریبانه به دست شقیترین و سفاکترین اشرار به شهادت میرسند تا مبادا امنیت ایران عزیز خدشهدار شود.
شهدای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، تجسم عینی ایثار و فداکاری برای حفظ امنیت و آرامش جامعه هستند. این شهدا که در مسیر حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی جان خود را نثار کردهاند، نماد و اُلگوی روحیهای بینظیر از مقاومت و پایمردی هستند که برای تأمین امنیت و آسایش هموطنان، از جان و مال خود گذشتند و تا آخرین نفس و قطرهی خون ایستادگی کردند. نیروی انتظامی که از ادغام ژاندارمری، شهربانی و کمیته انقلاب اسلامی تشکیل شد و امروز به عنوان فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) شناخته میشود، از زمان تأسیس تاکنون در سختترین شرایط و در برابر چالشها و موقعیتهای مختلف و پرخطر توانسته نقشی مهم و حیاتی در ایجاد و حفظ امنیت داخلی کشور ایفا نماید.
شهدای والامقام، گمنام و مظلوم فراجا به واسطهی مأموریتهای متعدد و مملو از مخاطره، همیشه در خط مقدم مقابله با تهدیدات امنیتی و جانی قرار داشته و به عنوان سنگ صبور مردم، گوش شنوای آنان در رخدادها و مشکلات مختلف بودند. مأموران نیروی انتظامی در تمامی عرصهها، از کلانتریها گرفته تا مرزها حضوری فعال داشته و به عنوان سپر جامعه در برابر تهدیدات داخلی و خارجی، جان خود را تقدیم مردم و میهن عزیزمان کردهاند. از حجم عظیم مأموریتهای درون شهرها گرفته تا اقدامات و عملیاتهای خطرناک در مرزها، این نیروهای مظلوم اما مقتدر فراجا با رشادت و شجاعت مثالزدنی در برابر اوباش، تروریستها، اشرار، قاچاقچیان و سارقان ایستادگی کردهاند تا مردم عزیز ایران در تلاطم توطئهها و شرارتها امنیت داشته باشند و آسوده زندگی کنند.
شهدای نیروی انتظامی نماد و سمبل واقعی از خودگذشتگی، مظلومیت و تعهد هستند؛ آنان همان فداییان صدیق و مسئولیتپذیری هستند که در سکوت و به دور از هیاهو، برای حفظ امنیت و رفاه جامعه جان خود را در طبق اخلاص میگذارند. این لالههای پرپر، در شرایطی که بسیاری از مردم از خطر دور هستند، به قلب حادثهها میروند و در کمال شهامت و دلیری مانع از ریخته شدن خون بیگناهان میشوند. حضور نیروهای رشید و فداکار فراجا در سختترین و خطرناکترین موقعیتها، نشان از ایمان، تعهد، وظیفهشناسی و روحیهی ایثار آنان در برابر مردم و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دارد. آنها با وجود کمبودها و محدودیتها، وطندوستی و شجاعت خویش را به نمایش گذاشته و با فداکاری، امنیت و آسایش را برای جامعه و نسلهای آتی به ارمغان آوردهاند.
یکی از برجستهترین ویژگیهای شهدای نیروی انتظامی، مردمی بودن و حضور دائمی آنان در میان مردم است. این نیروهای ارزشمند، مظلوم، مخلص و مقتدر فراجا که همواره به عنوان حافظ امنیت و آرامش جامعه شناخته میشوند، با همدلی و ارتباط نزدیک با مردم توانستهاند نقش مهمی در کاهش آسیبهای اجتماعی ایفا نمایند. حضور آنان در کلانتریها و منصبهای مختلف به مردم این اطمینان را میدهد که همیشه کسی هست که سنگ صبورشان باشد و در برابر دشمنان آنان سینه سپر نماید. این ارتباط نزدیک و دوستانه با مردم به گونهای بوده که امروز آحاد جامعه به نیروی انتظامی اعتماد و باور کامل دارند و این نهاد نظامی اما مردمی را به عنوان پشتوانهای محکم در برابر تهدیدات میدانند و در هجوم تهدیدها، ملجا بیپناهان و مظلومان است.
نقش تمام کارکنان خدوم و بویژه شهدای فراجا در فرهنگسازی و کاهش آسیبهای اجتماعی نیز غیرقابل انکار است. کارکنان فداکار فراجا با فعالیتهای پیشگیرانه و آموزشی، سعی در آگاهیبخشی به مردم و ارتقای سطح فرهنگ عمومی جامعه دارند. اقدامات گسترده این نیروها در مقابله با جرائم مختلف از جمله قاچاق مواد مخدر، سرقت و سایر جرائم موجب گردیده تا میزان آسیبهای اجتماعی کاهش یابد و مردم در محیطی امنتر و با آرامش بیشتری زندگی کنند. این امنیت به طور مستقیم بر سلامت روانی جامعه تأثیرگذار است؛ چرا که در فضایی امن و مطمئن، افراد احساس آرامش بیشتری دارند و استرس و نگرانیهای کمتری را تجربه میکنند.
با نگاهی به تاریخچهی ایثار و فداکاریهای نیروی انتظامی میتوان به روشنی دید که این نیروها از دوران دفاع مقدس تا به امروز همواره در خط مقدم بودهاند. در دوران جنگ تحمیلی، بیش از ۸۵۰۰ شهید از میان نیروهای انتظامی تقدیم انقلاب اسلامی شد. پس از آن نیز با وجود تغییر ساختار و تحولات مختلف، این نیروها همچنان به وظایف خود در قبال امنیت کشور پایبند بوده و تاکنون بیش از ۱۳ هزار شهید، ۳۰ هزار جانباز و ۲۰۰۰ آزاده در راه دفاع از امنیت کشور تقدیم کردهاند. این آمارها نشان از عمق تعهد و فداکاری نیروهای انتظامی دارد که حتی در دوران صلح نیز جان خود را برای حفظ آرامش مردم به خطر میاندازند.
شهدای نیروی انتظامی به تعبیر مقام معظم رهبری، "مجاهدین فی سبیلالله" هستند؛ کسانی که طعم غربت را چشیده و مظلومانه و در سکوت برای حفظ امنیت و آرامش جامعه جانفشانی میکنند. آنها با سینه سپر کردن در برابر دشمنان داخلی و خارجی، از ارزشهای اسلام و انقلاب پاسداری میکنند و به عنوان نماد حاکمیت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران، همواره در کنار مردم و در خدمت آنان هستند.
تشییع و خاکسپاری این شهدا اگرچه در بسیاری مواقع غریبانه و به دور از چشم همگان صورت میگیرد، اما یاد و خاطره فداکاریهای آنان همواره در دل مردم جاودان خواهد ماند. این سربازان گمنام و بیادعا، با عشق به وطن و مردم راه خود را انتخاب کرده و جان خود را فدای آرمانهای مقدس جمهوری اسلامی کردهاند. یاد و خاطره شهدای نیروی انتظامی نه تنها در صفحات تاریخ کشورمان ثبت شده، بلکه در قلب و ذهن هر ایرانی جاودان است.