به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خطوط، نشست خبری دکتر *علی نهاوندی رئیس محترم مرکز تحقیقات اسلامی مجلس* با موضوع نقش دین و فقاهت در فرایند قانون گذاری و معرفی دستاوردها؛ طی امروز یکشنبه 1403/10/02 در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
نهاوندی در ابتدا ضمن تبریک ولادت حضرت فاطمه(س) و روز مادر و زن، گفت: تنها شخصیتی که در نظام جمهوری میتواند قانونگذاری کند نماینده مجلس است. مرکز تحقیقات در بررسی طرحها و لوایح در صحن مجلس از بعد اخلاقی کمک میکند تا نماینده بهترین تصمیم را بگیرد و پل ارتباطی بین حوزههای علمی با پارلمان کشور است همچنین زمینه حضور نخبگان را در تدوین قوانین تسهیل می کند؛ این کارها جز اهداف مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی است.
وی افزود: حرکتی که از ابتدای سال 90 تاکنون انجام شده محصولات و دستاوردهای خوبی دارد که هم اکنون نمایشگاه دستاوردها پژوهشی از امروز رسماً افتتاح شد و تا پنجم دی ماه ادامه دارد. در مرکز تحقیقات از بعد ساختاری یک شورای فقهی قوی داریم که از ابعاد فقهی لوایح را بررسی میکند و به کمیسیونها ارائه میدهد. با 1250 شخصیتهای علمی مرتبط هستیم و کارهای پژوهشی آنها را استفاده میکنیم که دوره جدید را دوره تحول نامگذاری کردیم.
رئیس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از بعد آماری 675 طرح و لایحه را به طور جدی تببین کردیم و پیشنهادات را ارایه کردیم. بیش از 600 نشست داریم که نشستهای علمی تخصصی در خصوص تببین مسایل مرتبط با پیشنهادات قانونی بوده است. چهار اجلاسیه بینالمللی برگزار شده که اجلاسیه پنجم را در سال آینده در مشهد برگزار میکنیم. در حوزه نتیجهگرایی به دنبال این هستیم خودمان را در قانونگذاری ببینیم. از فعالیتهایی که در مرکز تحقیقات صورت میگیرد، در شورای پژوهشی برنامههای سالیانه همانند هوش مصنوعی یا حوزههای علمیه صورت میگیرد.
نهاوندی به تفکیک مرکز پژوهشها و مرکز تحقیقات اشاره و بیان کرد: تفکیک بین مرکز پژوهشها و مرکز تحقیقات یک تفکیک ماموریتی است.شورای فقهی بنا دارد با شورای نگهبان ارتباط موثری بگیرد تا قبل از تصویب قانون و ارجاع به شورا، ابعاد مختلف و احکام را تبیین و تشریح کنیم تا در این دوره یک اتفاق بزرگ رخ دهد.
وی به موضوع معیشت مردم اشاره و بیان کرد: معیشت مردم یکی از مشکلات جدی است با توجه به لوایح گروه اقتصادی زیربنای مرکز تحقیقات، در بسیاری از طرحها کمکهای بسیاری شده است برای مثال بیش از 12 جلسه در موضوع بودجه داشتیم
رئیس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره بحث فیلترینگ خاطرنشان کرد: موضوعات مفید و ساده در فضای مجازی حق همگانی است و باید از نظرگاه فقهی آن را مجاز بدانیم. نکتهای که حایز اهمیت است این است که متاسفانه گریبان فضای مجازی از جریان سالم و مفید به ظرفیتهای مبدل تبدیل میشود که محتواهای محرمانه یا مسایل امنیتی به وجود میآورد. باید برای مدیریت فضای مجازی فکر مهمی صورت گیرد، باید یک موضع دقیق بگیریم. پیشنهاد این است ابعاد قضیه مورد توجه قرار گیرد، به همان میزان که فیلتر کردن شبکههای مجازی بد است، فیلترشکن هم نامناسب است، باید با تدبیر قانونی برای آن فکری کرد.
نهاوندی در پاسخ به سوال خبرنگار خطوط در خصوص وضعیت مسکن و اقدامات مرکز تحقیقات در این راستا، مطرح کرد: مسکن و اشتغال دغدغه مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی است، شاید بیشترین گزارشها در این حوزه باشد. دولت چهاردهم تازه و ناگهانی رو کار آمد که متاسفانه در حوزه انرژی، معیشتی و مسکن کارنامه چشمگیری نداشته. باید خود وفاق در درون دولت شکل گیرد، متاسفانه ژنرالهای مهمی در دولت شکل گرفته و بین خودشان وفاق نیست مثلا در حوزه اقتصاد آقای فرزین یک چیزی می گوید و آقای همتی چیز دیگر میگوید و این کار را پیچیده کرده است؛ در مسائل مسکن چنین موضوعی به چشم میخورد که باید با یک وفاق درون دولتی این کار به سامان برسد.
رئیس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی در پایان به سریال آقای قاضی اشاره کرد و گفت: پیش از اینکه نیاز به آقای قاضی داشته باشیم نیاز به آقای قانون داریم باید برنامههایی تولید کنیم که مردم را با قانون آشنا کنیم که کار بسیار مهمی است؛ این به شدت برای جامعه مفید است تا با حقوق خود آشنا شوند تا به یک فرهنگ قانونی در جامعه برسیم.