حسین باستانی، تولیدکننده و پرورش دهنده زنبور عسل، رئیس هیئت مدیره اتحادیه زنبورداران استان تهران و مدیرعامل سابق اتحادیه زنبورداران کشور در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خطوط، به مناسبت روز جهانی زنبور به ارائه مشکلات این صنعت پرداخت و اظهار کرد: متاسفانه صنعت زنبورداری کشور علیرغم انتقاداتی که بارها شده، رو به نابودی است، ظاهراً دولت اهتمامی که بخواهد مشکلات صنعت زنبورداری را حل کند، ندارد به دلیل آنکه کارشناسان خبرهای در وزارت جهاد کشاورزی و بدنه دولت وجود ندارد که بتواند نقش و جایگاه زنبور عسل را تبیین کند.
باستانی ادامه داد: زنبور عسل ۱۱۰ برابر بیشتر از آن چیزی که به زنبوردار و محصولات زنبوری که میبینیم به سایر بخشهای کشاورزی و باغبانی و دیگر منابع ملی ما بهرهوری دارد. در همه جای دنیا زنبورها را برای چند برابر کردن محصولات باغی و کشاورزی و گردهافشانی به آنجا حمل میکنند. چرا که اسکان زنبورها در مراتع و کوهستانها باعث افزایش پوشش گیاهی که در نهایت باعث جلوگیری از حرکت شن و ماسهها، شست و شوی سطحی خاک و جلوگیری از سیلابها و بسیاری از خدمات دیگر میشود، اما متاسفانه در ایران نه تنها چنین اتفاقی رقم نمیخورد بلکه نگاه ویژه و خاصی هم به این حوزه ندارند. در کل زنبورداران بیمه تامین اجتماعی یا بیمه خوبی ندارند که بتوانند مورد حمایت قرار بگیرند، نه بیمهای برای خود و نه خانوادهشان دارند. خود زنبور عسل هم یک بیمه بسیار ضعیفی را دارد پوشش میدهد که قابل توجیه نیست.
وی به سمپاشیهای بیرویه اشاره و مطرح کرد: خشکسالیهای بسیار شدیدی داریم. متاسفانه سمپاشیهای بیرویه و بدون هیچ گونه نظارتی در حال انجام است، سمومی که فوقالعاده برای زنبور عسل کشنده و استفاده از این سموم ممنوع است که متاسفانه به شکل بیرویه دارد به فروش میرسد و وزارت جهاد کشاورزی در این راستا نظارت لازم و کافی را نداشته است. امیدواریم طی امسال بتوانند این سموم را از چرخه استفاده خارج کنند چرا که این مسائل باعث کاهش جمعیت زنبور عسل شده است، خشکسالیها و عدم حمایت لازم هم باعث چنین اتفاقی شده است. متاسفانه در حال حاضر زنبور عسل نهادهاش شکر است باید از کربوهیدارت و قندها برای غذای زنبور عسل استفاده کرد اما با این افزایش قیمت چند دهبرابری که اتفاق افتاد، شکر از کیلویی ۸هزار تومان به ۴۹هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است، یعنی زنبوردار دهها برابر نهادهاش گرانتر شد. در برخی فصول جریان شهد بسیار کمی برای کلونیهای زنبور عسل جاری می شود، در همه جای دنیا با مقداری کربوهیدرات و قند باعث پرورش زنبور عسل میشوند تا کمبود غذایی برطرف را کنند نه برای تولید عسل ولیکن افزایش چند ده برابری قیمت شکر باعث ناتوانی زنبورداران در جهت خرید شکر شده است و روی به فروش کندوهایشان آوردهاند تا بتوانند بقیه را سیر کنند. با اینگونه اتفاقات هیچگونه افزایش قیمتی در عسل نداریم. با تورمها و مشکلاتی که هم اکنون وجود دارد محصولات زنبور عسل از سفره مردم در حال دور شدن است و زنبوردار محصولاتی که تولید میکند را نمیتواند به بازار ارائه دهد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه زنبورداران استان تهران به وجود عسلهای تقلبی اشاره کرد و گفت: یک مشکل بزرگتری که مردم دارند این است که وجود عسلهای تقلبی و زنبورندیده در بازار و عدم وجود استاندارد لازم و نظارت دستگاهها افزایش یافته است، مخصوصا وقتی این همه عسل در فروشگاههای زنجیرهای در حال جولان دادن است حتی گاهی اوقات با آفهای ۵۰ تا ۶۰ درصدی به فروش میرسند. دیگر کسی به خریدن عسلهای طبیعی با قیمتهای بالاتر اهتمام نمیکند. تمامی این مشکلات دست به دست هم داده تا این صنعت رو به ورشکستی و نابودی رود. زنبوردارهای بزرگ و پیشکسوت در حال خارج شدن از این صنعت هستند و تعداد کندوهایشان را فوقالعاده کاهش دادهاند، نوپاها هم کلا از بین رفتهاند. با اینکه این تعداد کلونیهای زنبور عسل از چرخه تولید خارج شده اما باز هم شاهد افزایش عرضه عسل در بازار هستیم. پس این نشان دهنده این است که بخشهای زیادی از عسلها امکان تقلبی بودن را دارا میباشند و حتی تغذیهای هم نیستند، پس میتوانیم بگوییم که امنیت غذایی مردم هم تحت آسیب است.
این تولیدکننده و پرورش دهنده زنبور عسل در پایان بیان کرد: در آستانه روز زنبور یک یادی از زنبور عسل میشود اما دوباره از فردا رو به فراموشی سپرده میشود. متولی وزارت جهاد کشاورزی است و بارها مشکلات این حوزه را به مسئولان وزارتخانه گوشزد کردهایم، اما متاسفانه هرچه قدر به جلو میرویم مسئولانی که روی کار میآیند از حمایت بخش زنبور عسل و تولید کننده دورتر و دورتر میشوند.