۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۵
تعداد بازدید: ۱۰۹۱۸۱۸
تنش آبی گسترده‌ای بر منطقه حاکم شده است. بخش خصوصی و سرمایه گذاران امور مختلف تولیدی نمی‌توانند مجوز آب یک کارگاه کوچک را از سازمان آب اخذ نمایند که در این رابطه حکایت اخذ مجوز یک تعاونی زراعی در نهایت با دخالت آقای دکتر پزشکیان، نایب رئیس وقت مجلس شورای اسلامی، توانستند یک تخصیص ششصد هزار متر مکعبی از وزارت نیرو بگیرند.
کد خبر: ۳۸۴۳۱

آب رودخانه قزل اوزن به دلیل شوری بالا و داشتن املاح و فلزات سنگین برای استفاده شرب مردم اردبیل از استاندارد‌های لازم بهداشتی و کیفی برخوردار نیست!

حیات و ممات یا بروز بحران آب و فاجعه زیست محیطی در زندگی مردم در گرو شنیده شدن یا نشدن صدای آنان از سوی مقامات ملی و استانی!

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خطوط به نقل از «خلخالیم» فرزندان خلخال و کوثر با نگارش نامه‌ای تحت عنوان «نامه سرنوشت برای ثبت در تاریخ این زیست بوم» به مدیر حوضه سفیدرود و قزل اوزنِ وزارت نیرو نسبت به عواقب شنیده نشدن صدای مردم و بروز بحران آب و فاجعه زیست محیطی در منطقه هشدار دادند.
در بخشی از نامه آمده است: نامه‌ای برای ثبت در تاریخ که سخن قلبی و خواست عموم مردم زیست بوم حوضه آبریز قزل اوزن در شهرستان‌های خلخال و کوثر می‌باشد که در صورت شنیده شدن از سوی مقامات ملی و استانی می‌تواند حیات و زندگی مردم خلخال و کوثر را با خوشبختی و بهروزی تداوم دهد ولی در صورت بی توجهی، با بروز بحران آب و فاجعه زیست محیطی زندگی عادی سرزمین ما را مختل کند.
متن کامل نامه فرزندان خلخال و کوثر به به مدیر حوضه سفیدرود و قزل اوزنِ وزارت نیرو به شرح ذیل می‌باشد:


باسمه تعالی

جناب آقای دکتر قندهاری، مدیر محترم حوضه سفیدرود و قزل اوزنِ وزارت نیرو

سلام علیکم

احتراماً


چنانچه مستحضرید جلسه شورای تامین شهرستان کوثر استان اردبیل در ساعت ۱۰ مورخه ۱۴۰۳/۱۰/۱۹ با حضور جنابعالی به‌عنوان نماینده وزیر محترم نیرو، نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس شورای اسلامی، فرماندار خلخال، امام جمعه کوثر، مدیرعامل سازمان آب منطقه‌ای اردبیل و معاونان ایشان، مدیرعامل آب و فاضلاب استان اردبیل و اعضای شورای تامین شهرستان کوثر و جمعی از معتمدان محلی و نمایندگان کمپین مخالفین انتقال آب قزل اوزن به اردبیل به ریاست فرماندار محترم کوثر با هدف استماع نگرانی‌های مردم و اخذ نظرات مسئولین سیاسی، امنیتی و انتظامی و اجرایی و بررسی آثار و تبعات انتقال آب قزل اوزن و سد کوثر به اردبیل و چرایی ممنوعیت و محدودیت تخصیص آب به پروژه‌ها و طرح‌های سرمایه گذاری شهرستان‌های خلخال و کوثر در محل فرمانداری کوثر تشکیل گردید و با اعلام دستور جلسه توسط فرماندار محترم شهرستان کوثر هر یک از مقامات و معتمدین حاضر در جلسه به تشریح و تصریح نظرات و دیدگاه‌های خود پرداختند و آن را به استحضار جنابعالی رساندند.
اینجانبان نیز ‎که از سوی جناب آقای کنعانی، نماینده محترم خلخال و کوثر و جناب آقای صادقلو، فرماندار محترم کوثر، به‌عنوان معتمدین محلی و مدیران مطلع از سابقه موضوع به این جلسه دعوت شده بودیم، گزارش مفصلی از جوانب عدیده این موضوع چندلایه و تو در تو را به استحضار جنابعالی و اعضای محترم جلسه رساندیم و توضیح دادیم که خلخال و کوثر در جنوب استان اردبیل و در حوضه آبریز قزل اوزن قرار دارند، بجز این دو شهرستان کلِ جعرافیای استان اردبیل در حوضه آبریز رود ارس قرار گرفته است و تصریح کردیم که در سال ۱۳۸۷ مقامات محلی استان با هدایت آقای نیکزاد استاندار وقت اردبیل در سفر استانی دولت آقای احمدی نژاد به اردبیل علی‌رغم اینکه رئیس جمهور در مصاحبه پایانی سفر استانی دولت با صدا و سیمای مرکز اردبیل در مورد برداشت و انتقال آب از رودخانه قزل اوزن به دشت اردبیل صراحتاً مخالفت کردند، ولی آقایان این موضوع را به عنوان مصوبات هیات دولت به تصویب رساندند و سپس، در اجرای این مصوبه سازمان آب منطقه‌ای اردبیل ماموریت یافت پروژه انتقال آب از رودخانه قزل اوزن به اردبیل را با انجام مطالعات فنی به نتیجه برساند، ولی درسال ۹۶ بر اساس نتایج بدست آمده از مطالعات، شرکت آب و فاضلاب به‌عنوان متولی آب شرب شهر‌ها و روستا‌های کشور به سازمان آب منطقه‌ای اردبیل اعلام کرد:

حیات و ممات یا بروز بحران آب و فاجعه زیست محیطی در زندگی مردم در گرو شنیده شدن یا نشدن صدای آنان از سوی مقامات ملی و استانی!
آب رودخانه قزل اوزن بدلیل شوری بالا و نیز داشتن املاح و فلزات سنگین برای استفاده شرب مردم اردبیل از استاندارد‌های لازم بهداشتی و کیفی برخوردار نیست.
به استناد همین گزارش، انتقال آب از رودخانه قزل اوزن برای تامین آب شرب اردبیل متوقف گردید و متعاقب آن شرکت آب منطقه‌ای استان اردبیل از سوی وزارت نیرو ماموریت یافت تا با انتخاب مشاور جدید و انجام مطالعات مجدد از منابع آبی داخل و خارج از حوضه آبریز اردبیل برای تامین آب شرب اردبیل گزینه‌های مطلوب تری را انتخاب و معرفی نماید.
در نتیجه مطالعات انجام گرفته توسط شرکت مشاور، سد عمارت با ظرفیت ۱۸۰ میلیون مترمکعب در داخل حوضه با اولویت اول و دریاچه خزر در خارج حوضه آبریز به عنوان گزینه دوم برای تامین آب شرب شهر اردبیل و حومه با ارائه دلایل فنی و تخصصی انتخاب و بعد از بررسی در کمیته کارشناسی شرکت آب منطقه‌ای استان اردبیل جهت تصمیم‌گیری نهایی به وزارت نیرو ارسال می‌گردد.
لازم به ذکر است که سد عمارت با وجود ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب گوارا در مخزن آن فقط پنج هزار هکتار پایاب دارد و مازاد آب آن سد که بدون تخصیص و استفاده بوده از سرزمین ایران عزیز خارج و به مصرف آبیاری اراضی کشاورزی شهر‌های صابرآباد و بهرام تپه کشور جمهوری آذربایجان می‌رسد.
در این ایام با ورود آقای مهندس علی نیکزاد به عنوان نماینده مردم اردبیل و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی که از قبل در این خصوص دارای ذهنیت هم بود، نتایج مطالعات انجام گرفته توسط شرکت مشاور صلاحیت دار و گزینه‌های انتخاب شده سازمان آب منطقه‌ای اردبیل کنار گذاشته می‌شود و نگاه‌ها مجدداً به رودخانه قزل اوزن معطوف گردید. بطوریکه آقای نیکزاد در آستانه دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در یک میتینگ تبلیغاتی در جمع مردم شهرستان نمین بی محابا و بدون بررسی کارشناسی اعلام می‌کند: اگر آب رودخانه قزل اوزن به اردبیل منتقل نشود روستا‌های شهرستان نمین با فرونشست زمین، ویران خواهند شد، که هنوز ارتباط این سخن نامتعارف با آب رودخانه قزل اوزن از سوی هیچ نهاد کارشناسی داخلی و خارجی مورد تایید واقع نشده است.
ولی با این اشاره آقای مهندس نیکزاد استارت این کار زده شد و با استقرار آقای سید حامد عاملی به عنوان استاندار جدید اردبیل درسال ۱۴۰۱ مجددا پروژه انتقال آب از رودخانه قزل اوزن به اردبیل رونمایی و رسانه‌ای گردید و در دستور کار و اولویت آقایان علی نیکزاد، نماینده اردبیل و سید حامد عاملی، استاندار اردبیل و علی حیدری، مدیرعامل آب استان اردبیل قرار گرفت و آقایان با استفاده از جایگاه خود در دولت آقای رئیسی و حمایت موتلفین سیاسی و باندی خود در وزارت نیرو پروژه انتقال آب از رودخانه قزل اوزن را برخلاف قوانین آمره و ناظر بر انتقال آب بین حوضه‌ای و استاندارد‌های بهداشتی و زیست محیطی مجدداً کلید زدند.
با تشجیع و تشویق آقای مهندس علی حیدری، مدیرعامل سازمان آب منطقه‌ای اردبیل از سوی آقایان، مطالعه خط انتقال آب از رودخانه قزل اوزن به اردبیل با هدف مشخص برداشت آب از نقطه پیرتقی که محل اتصال رودخانه‌های خلخال و گیوی با رودخانه قزل اوزن می‌باشد و انتقال به مقصد سد یامچی به طور کاملاً محرمانه آغاز گردید.
ما مدتی بعد از اطلاع از این پروژه بشدت در تعجب بودیم که مگر آقایان نمی‌دانند که طبق اعلام شرکت آب و فاضلاب کشور، آب رودخانه قزل اوزن به دلیل شوری بالا و داشتن املاح و فلزات سنگین مناسب شرب مردم نیست؟! پس چرا عامدانه برای انتقال آب فاقد کیفیت شرب رودخانه قزل اوزن به اردبیل را پیگیری و حتی رسانه‌ای می‌کنند؟!
بعد‌ها با کسب اطلاعات جدیدی از اقدامات محرمانه سازمان آب استان اردبیل و این حضرات متوجه شدیم که آقایان کاملا متوجه خطرات شوری و غیر استاندارد بودن آب رودخانه قزل اوزن بوده اند و خیلی خوب هم می‌دانسته اند که آب قزل اوزن برای شرب مردم اردبیل از سوی دولت، مردود و غیراستاندارد اعلام شده است، لذا خدعه و نیرنگ و دسیسه به کار برده اند. آنان با خود چنین فکر کرده بودند که با بهانه کردن نام قزل اوزن که در مجوز اولیه آمده است خط انتقال آب به اردبیل را از کنار جاده اردبیل فیروز آباد تا محل تلاقی و اتصال رودخانه خلخال-گیوی به رودخانه قزل اوزن که پیرتقی نام دارد، برسانند و درنقطه پیرتقی، سامانه کوچکی بسازند و آب شیرین سدّ کوثر را با رها سازی در رودخانه خلخال- کیوی در سامانه پیرتقی کنترل و از آنجا به خط لوله انتقال آب به اردبیل پمپاژ نمایند و تمام؛ و البته به ضرب دروغ و توسل به قدرت سیاسی و رسانه‌ای این سخن دروغ را راست جلوه دهند که ما طبق مجوز صادره از رودخانه قزل اوزن به اردبیل آب می‌بریم نه از سد کوثر!

حیات و ممات یا بروز بحران آب و فاجعه زیست محیطی در زندگی مردم در گرو شنیده شدن یا نشدن صدای آنان از سوی مقامات ملی و استانی! 
و ما بعدا فهمیدیم که برای تحقق این دسیسه، سازمان آب منطقه‌ای اردبیل باپشتگرمی به حمایت آقای نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و آقای مهندس عاملی استاندار اردبیل در اولین گام، پایاب سد کوثر را قربانی این طراحی کرده است و با اقدامات محرمانه پایاب ۱۲۵۰۰ هکتاری اولیه‌ی سدّ کوثر را با عزل مشاور اولیه‌ی سد (مهاب قدس) و گزینش مشاور جدید و تنظیم و ارائه گزارشات ناصحیح و انحرافی به وزارت نیرو و اعلام اینکه خاک اراضی پایاب سدّکوثر فاقد کیفیت لازم برای کشاورزی و باغداری است و سرمایه گذاری در خاک نامرغوب اراضی پایاب سدکوثر توجیه اقتصادی ندارد!
آن هم در شرایطی که کل اراضی پایاب سد کوثر خاک‌های کاملا مرغوب و درجه یک می‌باشد و با تمسک به این اکاذیب و امثال آن سطح پایاب سد کوثر را به ۱۵۰۰ هکتار کاهش می‌دهد و میزان آب پشت سد را نیز از ۸۶ میلیون متر مکعب به ۴۹ میلیون متر مکعب کاهش داده و از این ۴۹ میلیون متر مکعب آب پشت سد نیز ۱۵ میلیون متر مکعب را نیز به صنعت (؟) شهرستان کوثر تخصیص می‌دهد تا با نام صنعت، آب موجود، کاربری کشاورزی نداشته باشد و باز هم از مساحت پایاب سد کاسته شود.
این یعنی به نام صنعتی که در منطقه وجود خارجی ندارد، ۱۵ میلیون متر مکعب هم از آب زراعی اراضی پایاب سد کوثر را کم می‌کنند تا سطح پایاب بازهم کاهش یابد و ۱۵ میلیون مترمکعب آب با کاربری صنعت که شاید تا دهه‌های دیگر نیز در منطقه کاربرد صنعتی پیدا نخواهد کرد، به نام سهم صنعت کوثر ولی در اصل برای اجرای سناریو اصلی در رودخانه گیوی چایی رها شود و در نقطه پیرتقی به خط لوله انتقال آب اردبیل پمپاژ گردد.
یعنی به هیچ وجه هدف و برنامه سازمان آب منطقه‌ای اردبیل رساندن آب به اراضی پایاب سدکوثر و برآوردن خواسته کشاورزان چشم انتظار و مظلوم آن و یا زدودن فقر و محرومیت از منطقه و ایجاد ثروت و فرصت‌های شغلی در شهرستان‌های خلخال و کوثر نبوده است، بلکه هدف، فقط آن بوده است که با اضمحلال و اسقاط پایاب سد کوثر، آب پشت سدکوثر به هر طریقی مازاد برمصرف کشاورزی نشان داده شود و با خدعه و فریبکاری و تمسک به مازاد بودن آب پشت سد کوثر برای کشاورزی، آب موجود را از طریق رودخانه گیوی چایی به نقطه پیرتقی که محل اتصال رودخانه گیوی چایی و قزل اوزن می‌باشد رها نمایند تا به خط لوله انتقال آب به اردبیل پمپاژ شود.
ولی دراین مقطع این دسیسه و فریبکاری تنفر انگیز افشا شد و به شدت موجب اعتراض مردم قرار گرفت و اهالی برای اعلام انزجار خود و پاسخ به این دروغ سازی‌ها و دسایس شیطانی به صحنه آمدند و طومار‌ها نوشتند و کمپین‌ها تشکیل شد و سخن از تشکیل زنجیره انسانی و کفن پوشی برای دفاع از حق ضایع شده بود که خوشبختانه شخصیت‌های سیاسی و مذهبی و اجتماعی محلی، صدای مردم شدند و با شجاعت و شهامت از طرف مردم محروم و مظلوم منطقه این خدعه و دسیسه را برای مقامات افشا کردند و آرامش آفریدند و فرآیند پیگیری قانونی این معضل را فراهم کردند و نهایتا این فریاد‌ها و اعتراضات با پیگیری نماینده محترم خلخال و کوثر و با رساندن صدای اعتراض مردم به وزیر محترم نیرو و طرح موضوع با ایشان به حضور جنابعالی به نمایندگی از سوی آقای وزیر و تشکیل این جلسه انجامید و احقاق حق مظلومان و ستمدیدگان به جنابعالی سپرده شد تا جنابعالی با مشاهده واقعیات و مستندات و بررسی میدانی حق را به مستحق اصلی و مظلوم برسانید.


جناب آقای دکتر قندهاری گرامی


خداوند به جنابعالی پاداش خیر عطا فرماید که، چون کلام ما در آن جلسه به اینجا رسید، جنابعالی با قاطعیت اعلام کردید که دولت و وزارت نیرو آب سدّ کوثر را تا آخرین قطره، حق مردم خود منطقه می‌داند و این آب به هیچ جایی و هیچ شهر و منطقه دیگری منتقل نخواهد شد و متعاقبا این موضوع را در مصاحبه با صدا و سیمای مرکز استان رسانه‌ای کردید و موجبات آرامش اهالی پایاب سد کوثر را فراهم نمودید.


جناب دکتر قندهاری


جنابعالی در ادامه فرمودید که دولت قصد دارد سد شهریار میانه را آبگیری کند و از آب پشت سد شهریار ۳۵ میلیون متر مکعب برای آب شرب شهر اردبیل اختصاص دهد و ما به عرض جنابعالی رساندیم:، چون که سازمان آب منطقه‌ای اردبیل کار لوله گذاری خط انتقال آب به اردبیل را در حال حاضر بدون وجود اعتبار در قانون بودجه ۱۴۰۳ و اخذ مجوز‌های زیست محیطی و با استفاده غیر قانونی از بودجه سایر پروژه‌های در دست اجرای خود که قانونا جرم محسوب می‌شود با صدور آگهی مناقصه و پیمان سپاری از روستا‌های نرلو وجعفرلوی شهرستان کوثر به طرف اردبیل شروع کرده است و ما عمیقا بر این باوریم و ظنّ قوی داریم که این پروژه لوله گذاری ادامه همان اقدامات قبلی و برای رسیدن به نقطه پیرتقی و در جهت غارت و تاراج آب سد کوثر است، لذا اگر قرار بر انتقال آب از سد شهریار به اردبیل باشد که مسیر و رقوم آن حتما و قطعا متفاوت با مسیر طراحی شده قبلی به نقطه پیرتقی خواهدبود، لذا برای رفع سوء ظنّ‌ها و شبهات مطرح شده و ایجاد آرامش، بایستی مسیر انتقال آب از سد شهریار به اردبیل، دقیقا مشخص و برای مردم و مقامات محلی تصریح و تعریف گردد؛ و مسیر جدید انتقال آب از سد شهریار به اردبیل به هیچ وجه نباید منطبق و موازی خط قبلی انتقال آب از نقطه پیرتقی به اردبیل باشد که مار گزیده از ریسمان سیاه و سفید می‌ترسد؛ و جنابعالی با قبول این استدلال، قرار بر این گذاشتید که به صورت میدانی از این مسیر‌ها بازدید و تکلیفشان را مشخص کنید.

حیات و ممات یا بروز بحران آب و فاجعه زیست محیطی در زندگی مردم در گرو شنیده شدن یا نشدن صدای آنان از سوی مقامات ملی و استانی!
ما ضمن تشکر از حسن نیت حضرتعالی در اعلام قطعی بهره‌برداری از آب سد کوثر درمنطقه و پایاب سد از جنابعالی درخواست کردیم درادامه بذل لطف و عنایتی که معمول فرمودید تاکید فرمایید وزارت نیرو و سازمان اب منطقه‌ای استان برای تحقق وعده جنابعالی به سرعت نقشه جدید پایاب سد کوثر را طراحی و ابلاغ نمایند و برای اجرای آن اعتبارات کافی تخصیص دهند تا مردم این منطقه محروم بتواند از مزایای اقتصادی تحقق پایاب که سالانه قریب به ده هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود برخوردار گردند و بخشی از زیان و ضرر عدم تحقق پایاب در گذشته که شرح آن رفت جبران شود و چراغ امید را در این منطقه روشن سازد.
موضوع دوم، ممنوعیت ویران کننده تخصیص هرگونه حقآبه وبرداشت آب از رودخانه‌های جاری خلخال و کوثر بود که به وسیله سازمان آب استان بر مردم خلخال و کوثر تحمیل شده است و با حصر آبی موجب بروز تنش شدید آبی و ناپایداری و توقف توسعه در حوضه مبدا را فراهم آورده است که در این جلسه مطرح شد و ما توضیح دادیم عمده جغرافیای استان اردبیل شامل ده شهرستان استان درحوضه آبریز رودخانه ارس قرار گرفته اند و از جغرافیای استان فقط دو شهرستان خلخال وکوثر در حوضه آبریز قزل اوزن واقع شده اند، لذا انتقال آب از حوضه قزل اوزن به اردبیل در حوضه ارس مشمول قوانین آمره و ناظر انتقال آب بین حوضه‌ای می‌باشد؛ و حضرتعالی به دلیل تخصص شغلی دقیقا استحضار دارید که صدور مجوز انتقال آب بین حوضه‌ای تابع شرایط و تشریفات خاص قانونی می‌باشد که شروط اول و دوم آن ارزیابی اثرات زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و همچنین حقوقی، سیاسی و امنیتی در هر دو حوضه مبدا و مقصد را مورد تاکید قرار می‌دهد؛ و شرط سوم بر این نکته تاکید دارد که مدیریت تقاضا در حوضه مصرف باید به طوری که تمام راهکار‌های مدیریت مصرف آب در حوضه مصرف را انجام داده و دیگر امکان صرفه‌جویی در آب وجود نداشته باشد، این یعنی اینطور نیست آب را به منطقه‌ای ببرند که خود آن منطقه آب را بد مصرف می‌کند.
چهارم اینکه وجود مازاد آب در حوضه آبریز مبدأ با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای و نیاز‌های آینده آن باید مدنظر قرار گیرد.
پنجم اینکه حوضه آبریز مبدأ باید از منافع انتقال آب منتفع گردد؛ و پیش شرط ششم ایجاد نشدن ناپایداری در هر دو حوضه است و راهکار اعتماد به تحقق شروط ششگانه مذکور و بایستگی اجرایی آن منوط به مطالعه و تهیه و تنظیم گزارشات فنی و علمی توسط مشاورین ذیصلاح و مستقل می‌باشد که در پیوست‌های متعدد به ضمیمه طرح انتقال آب بین حوضه‌ای ارائه می‌گردد و صحت اجرای طرح را دائما رصد و ضمانت می‌کند و سپس طرح انتقال با پیشنهاد وزارت نیرو و تصویب شورای عالی آب در سایت وزارت نیرو برای اطلاع ذینفعان منتشر می‌گردد.
ضمن اینکه مطابق قوانین انتقال آب بین حوضه‌ای در هر زمانی که هر کدام از این پیش شرط‌ها تهدید شوند انتقال آب از مبدا متوقف خواهد شد.
ولی متاسفانه باید گفت در صدور مجوز انتقال ۵۰ میلیون متر مکعب آب برای اردبیل هیچ یک از این پیش‌شرط‌ها رعایت نشده و فقط با تمسک به اتصال جغرافیایی استان اردبیل از حوضه ارس به حوضه آبریز قزل اوزن با سوء جریان به سبک انتقال درون حوضه‌ای و خارج از شمول قوانین خاص انتقال آب بین حوضه‌ای طی یک نامه محرمانه چند خطی این مجوز صادر شده است و فاجعه بارتر آنکه سازمان آب اردبیل قبل از آغاز عملی پروژه انتقال آب از ده سال پیشتر آب رودخانه‌های جاری خلخال و کوثر را با این باور منحط و نامتعارف به گروگان گرفته است که آب‌های جاری رودخانه‌های خلخال و کوثر در مقابل صدور مجوز انتقال آب به اردبیل تهاتر شده و محلل این معامله پنهان بوده است و با تحمیل این دیدگاه غیر قانونی و ظالمانه با حصرآبی، مردم را در تنگنای توسعه‌ای و معیشتی قرار داده و عملا زندگی فعلی و حیات آینده مردم را در خطر نابودی قرارداده است و با منع بهره مندی از آب تولیدی منطقه ذینفعان حوضه مبدا را ازحق خدادادی و انسانی خود محروم کرده است.
در شرایطی که به گواهی آمار بلند مدت و میان مدت حداقل ۳۵۰ الی ۵۵۰ میلیون متر مکعب آب از برف و باران در سرزمین خلخال و کوثر تولید می‌شود و بنا به اعلام آقای حیدری مدیرعامل آب استان که در حضور جنابعالی بیان نمودند، حتی با احتساب آب پشت سد کوثر، مردم دو شهرستان خلخال وکوثر فقط از ۳۷/۵ درصد آب‌های تولیدی سرزمین خود استفاده می‌کنند و۶۲/۵ درصد آب تولیدی منطقه در حجم ۲۲۰ الی ۳۴۰ میلیون متر مکعب از رودخانه‌های شاهرود، کرنق برندق، دمدول، کندرق، نیاخرم، سنگ آباد و ینگجه قشلاق و زرج آباد به دلیل ممنوعیت برداشت آب درمقابل چشم مردمان نیازمند از دسترس مردم دو شهرستان خارج و به رودخانه قزل اوزن می‌ریزد، درحالی که باز هم بنا به اعلام آقای مهندس حیدری در همان جلسه، بهره‌مندی از آب تولیدی در سرزمین‌های قزوین ۹۰٪ و زنجان۹۵٪ و طارم ۹۵٪ و گیلان ۳۰۰درصد می‌باشد.
ولی سوگمندانه با ممنوعیت سه قفله بهره مندی سرزمین خلخال و کوثر از آب تولیدی منطقه خود، تنش آبی گسترده‌ای بر منطقه حاکم شده است، به طوریکه در بخش‌های خورش رستم و مرکزی خلخال و فیروز و سنجبد کوثر روستا‌ها با تانکر آبرسانی می‌شوند که فرمانداران خلخال و کوثر به طور واضح این فاجعه خشکسالی و نداشتن آب شرب روستاهایشان را با دلی غمبار برای جنابعالی تشریح کردند؛ و علاوه برحاکم شدن تنش آبی بخش خصوصی و سرمایه گذاران امور مختلف تولیدی نیز نمی‌توانند مجوز آب یک کارگاه کوچک را از سازمان آب اخذ نمایند که در این رابطه حکایت اخذ مجوز یک تعاونی زراعی در روستای برندق که علی‌رغم شش سال پیگیری و حمایت مقامات محلی و استانی نتوانستند از سد سدید سازمان آب بگذرند در نهایت با دخالت آقای دکتر پزشکیان، نایب رئیس وقت مجلس شورای اسلامی، توانستند از آب رودخانه کرنق یک تخصیص ششصد هزار متر مکعبی از وزارت نیرو بگیرند.
حکایت تامین ۴ لیتر آب در ثانیه به شهرک گلخانه‌ای خلخال در روستای طولاش علی‌رغم حذف چهار نهر بزرگ آب باغات شهر خلخال نمونه دیگری از سختگیری ویرانگر سازمان آب درصدور تخصیص آب به سرزمین مبداء تولید کننده آب است؛ و نمونه دیگر عدم تخصیص آب به شهرک صنعتی خلخال در روستای گزاز است که هنوز بعد از دو دهه پیگیری ممکن نشده است و ده‌ها پرونده دیگر که مربوط به متقاضیان سرمایه گذاری درمنطقه که در بایگانی ادارات آب دو شهرستان موجود است، نیز می‌تواند به عنوان نمونه‌های شاهد این تحمیل ممنوعیت آبی و آثار خسارتبار آن مورد بررسی قرار گیرد.
آیا منطق قانون انتقال آب بین حوضه‌ای که جنابعالی مجری آن هستید، همین است؟! یا اینکه می‌بایست اولویت، تأمین آب شرب مردمان و ساکنان حوضه مبدأ و توسعه پایدار سرزمین آن باشد؟

حیات و ممات یا بروز بحران آب و فاجعه زیست محیطی در زندگی مردم در گرو شنیده شدن یا نشدن صدای آنان از سوی مقامات ملی و استانی!
توضیحات فوق بیانگر آن است که در صدور مجوز انتقال آب از قزل اوزن به اردبیل قوانین آمره انتقال آب بین حوضه‌ای به هیچ وجه رعایت نشده است و تنها عایدی نقد آن اقدامات ظالمانه سازمان آب اردبیل در نابودی حقآبه خلخال و نیز عقب افتادن تحقق پایاب سد کوثر در زمان بیش از یک دهه گذشته بوده است.
دردآور و جانسوز است مردمی که در برف زمستان‌های سرد، عزیزان خود را در کولاک و یخبندان جاده‌های برفگیر کوهستانی از دست می‌دهند از حق بهره برداری آب تولیدی برف‌های سرزمین خود محروم می‌شوند. جواب زنان و کودکانی را که به دلایل تنش شدید آبی در روستا‌های خود، برای رسیدن یک تانکر آبرسان ساعت‌ها چشم انتظار در صف می‌ایستند، چگونه باید داد؟
خسارت عقب افتادگی شهرستان کوثر را که نصف جمعیت آن به دلیل توقف پایاب سد کوثر، دراثر نبود اشتغال و درآمد کافی با مهاجرت ترک دیار کردند، چگونه باید جبران شود؟
ما بر این باوریم که اولین قدم و اولین راه حل و اولین تدبیر عاقلانه و عادلانه برای هرگونه اقدامی این است که حقآبه مردم خلخال و کوثر بی هیچ کم و کاستی، از ممنوعیت و حصر فعلی سازمان آب منطقه‌ای اردبیل خارج و آب تولیدی خلخال و کوثر برای توسعه این سرزمین به رسمیت شناخته شود که جز آن، خسران و خسارتی عظیم است و گره در کار ایجاد می‌کند. تقاضا می‌کنیم سخن شیخ اجل سعدی علیه الرحمه که فرمود:
سرِ چشمه شاید گرفتن به بیل
چو پر شد نشاید گرفتن به پیل
را سرلوحه عمل قرار دهیم که به عدل و صلاح نزدیکتر است؛ و نیز با مباح دانستن بهره برداری از آب تولیدی سرزمین خلخال و کوثر درحوضه مبداء، برای ساکنان آن و تخصیص آب برای اجرای سد‌های معیشتی مطالعه شده قبلی و طرح‌های تولیدی درانتظار، حقوق از دست رفته مردم به آنان برگردد تا به حول و قوه الهی حیات و امید در این جامعه محروم دوباره جوانه زند.


جناب قندهاری


چنانکه مستحضرید حسب پیشنهاد و وعده جنابعالی، اخذ تصمیمات نهایی در خصوص برخی موضوعات مطروحه آن روز، به جلسه‌ای در هفته آینده موکول و مقرر شد که این جلسه در فرمانداری خلخال تشکیل شود که تا امروز به تعویق افتاده است. نظر بر اینکه اینجانبان اخلاقاً به عنوان معتمد عمومی در حضور جنابعالی به ارائه مطالبات عامه مردم پرداختیم، بر اساس همین مسئولیت اخلاقی، با تقدیم این نامه از حضور جنابعالی استدعا داریم با تشکیل جلسه دوم در فرمانداری خلخال و اتخاذ تصمیمات قانونی و عادلانه، همگان را ارائه طریق فرمایید.
دوام توفیقات جنابعالی را از درگاه خداوند متعال مسئلت می‌کنیم.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خوشنود باشی و ما رستگار

                                                                                                                   با سپاس و احترام
                                                                                                                      اقبال عباسی
                                                                                                                      فریدون بابایی
                                                                                                                      اروجعلی محمدی
                                                                                                               بیست و پنجم اردیبهشت ۱۴۰۴


نویسندگان نامه فرزندان خلخال و کوثر آقایان:
اروجعلی محمدی با سوابق مدیریتی: فرماندار اردبیل، خلخال، مرند، میانه، تبریز، مدیر کل برنامه ریزی اردبیل و دو دوره مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان.
اقبال عباسی با سوابق مدیریتی: شهردار کیوی و نیر، فرماندار بیله سوار و مشکین شهر، معاون توسعه منابع انسانی استانداری اردبیل و استاندار چهار محال و بختیاری.
فریدون بابایی با سوابق مدیریتی: بخشدار هشجین، فرماندار شهرستان‌های کلیبر و خلخال


رونوشت:


  • - جناب آقای کنعانی، نماینده محترم مردم شهرستان‌های خلخال و کوثر در مجلس شورای اسلامی جهت استحضار
    اینجانبان ضمن تشکر از دعوت جنابعالی که فرصت ایضاح و طرح مشکلات و معضلات موجود را فراهم کرد، بر این باوریم که تشکیل جلسه دوم با حضور آقای دکتر قندهاری به شدت به پیگیری فعال و قوی جنابعالی نیاز دارد تا با تشکیل جلسه دوم برای حل معضلات باقیمانده مردم شهرستان‌های خلخال و کوثر تصمیمات ثمربخشی اتخاذ گردد.

    باطل السحر فریبکاری‌ها تداوم اتحاد و همبستگی مردم و مقامات و حضور قوی آنان در صحنه برای پیگیری حقوق از دست رفته اهالی است!

    و البته باتوجه به سابقه فریبکاری و انحرافات مزورانه درگذشته موضوعات مذکور، لازم به ذکر می‌دانیم که چه بسا طراحان معادلات و معاملات قبلی بازهم در پی آن باشند که اسب قدرت خویش بتازانند و باز هم به مانند سالیان گذشته با فریبکاری و حیله‌های حقوقی کارشکنی خود را ادامه دهند، ولی ما یقین داریم که باطل السحر این فریبکاری‌ها تداوم اتحاد و همبستگی مردم و مقامات و حضور قوی آنان در صحنه برای پیگیری حقوق از دست رفته اهالی خلخال وکوثر است و صادقانه براین باوریم که ادامه اقدامات و پیگیری حضرتعالی از تریبون مجلس و بهره گیری از مکانیزم‌های قانونی در این خصوص بیشتر از همه می‌تواند در احقاق حقوق تضییع شده جامعه ما اثرگذار و تمام‌کننده باشد و ورق را به نفع عموم برگرداند و مکاید شیاطین را خنثی کند.
    ضمنا با توجه به اعلام قاطع نماینده محترم وزیر نیرو و مصاحبه ایشان با صدا و سیمای مرکز استان مبنی براینکه آب پشت سد کوثر تا آخرین قطره آن متعلق به مردم منطقه است و باید در منطقه مورد بهره‌برداری قرار گیرد که در حضور جنابعالی انجام شد و با امعان نظر به این نکته که آبیاری پایاب سد کوثر در طراحی گذشته به روش غرق‌آبی بوده است و باید برای آینده با روش آبیاری تحت فشار بصورت روزآمد طراحی و تثبیت گردد، پیشنهاد می‌کنیم موضوع تهیه نقشه جدید پایاب سد کوثر را مطابق حجم آب موجود پشت سد کوثر از وزارت نیرو و سازمان آب استان مورد توجه قرار داده و تحقق نقشه جدید پایاب سد کوثر را به صورت جدی پیگیری فرمایند، تا آرزو‌های سی ساله مردم با تحقق این کانون تولید ثروت در منطقه رخ بنماید و شادی و برکت بیافریند.                                                                                                                بفضله وعونه وکرمه

    لینک کوتاه: khalkhalim.com/d۵۱۰۶
برچسب ها: خلخال و کوثر وزارت نیرو اروجعلی محمدی انتقال آب رودخانه قزل اوزن اردبیل نماینده مجلس
ارسال نظر
آخرین اخبار