۱۸ دی ۱۴۰۱ - ۱۶:۵۳
تعداد بازدید: ۱۱۷۱۶۸
رئیس شورای شهر تهران به آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: در تهران واگن نداریم اما خط و ایستگاه مترو داریم. باید دولت کمک کند برای خطوط ساخته شده واگن تهیه شود تا سرفاصله قطارها کاهش یابد.
کد خبر: ۲۵۹۵۸

واگن مترو نداریم/ محیط زیست متولی اصلی آلودگی هواست

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خطوط، تهرانی‌ها همچنان با آلودگی هوا دست و پنجه نرم می‌کنند. آلودگی هوا خسارت زیادی به شهر وارد می‌کنند. قانون هوای پاک تصویب شد، اما دستگاه متولی در انجام وظایف خود کوتاهی کرده تا جایی که برخی از اعضا شورای شهر خواستار تغییر قانون هوای پاک شدند.

وظایف دستگاه‌ها و سازمان‌ها مشخص است، اما کوتاهی از سوی مسوولین امر صورت گرفته است. مدیریت شهری وظیفه دارد حمل ونقل عمومی را با کمک دولت توسعه دهد و در این زمینه هم بودجه خوبی در سال جاری در نظر گرفت، اما عقب ماندگی جدی از دوره قبل باقی مانده است و دولت هم هنوز پیش پرداخت خرید ۶۳۰ دستگاه واگن را نداده است.

در خصوص آخرین وضعیت آلودگی هوا، قانون هوای پاک، وسایل آلاینده، توسعه حمل و نقل عمومی، وظایف دولت و ... با مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران به گفتگو نشستیم.

در خصوص قوانین موجود در زمینه رفع آلودگی هوا توضیح دهید. این قوانین تاکنون چقدر اجرایی شده و وظایف هرکدام از سازمان‌ها، ارگان‌ها و نهاد‌ها چیست؟

برگزاری جلسه با وزیر کشور در خصوص آلودگی هوا/ آلودگی بر روی نسل‌ها تأثیر نامطلوب دارد

توضیحات زیادی در خصوص مباحث آلودگی هوا دادیم. جلساتی هم با وزیر کشور در خصوص بررسی موضوع آلودگی هوا برگزار شد. آلودگی هوا ضرر و زیان زیادی برای شهروندان دارد که در مورد این موضوع بار‌ها صحبت و تأکید شده است. آلودگی هوا روی تمامی انسان‌ها فرقی نمی‌کند، کوچک و بزرگ، خرد و کلان تأثیر دارد. هر کاره هم باشی و در هر نقطه‌ای هم باشی، آلودگی هوا بر روی فرد تأثیر می‌گذارد، حتی آلودگی بر روی نسل‌ها هم تأثیر نامطلوب دارد.

معلوم است کدام وزارتخانه، سازمان و ارگان چه وظیفه‌ای در خصوص آلودگی هوا دارند/تمام مسوولیت‌ها ریز به ریز آمده مشخص است

در خصوص آلودگی هوا مصوباتی داریم که در هیأت دولت هم تصویب شده است که در این مصوبات تمامی وظایف مشخص شده است. معلوم است که کدام وزارتخانه، سازمان، ارگان باید چه اقداماتی در زمینه آلودگی هوا انجام شود و تمام موارد ریز به ریز آمده است.

چرا تاکنون قانون هوای پاک به درستی اجرایی نشده است. با کسانی که ترک فعل انجام می‌دهند باید چگونه برخورد شود؟ همچنین آیا بودجه لازم برای سازمان و ارگان‌ها برای رفع آلودگی هوا درنظر گرفته شده است؟

۲ کمبود در زمینه آلودگی هوا داریم/ باید مشخص شود بودجه مورد نیاز برای رفع آلودگی از کجا باید تامین شود/مسوولیت‌ها نصفه و نیمه اجرا می‌شود

به عقیده من دو کمبود در زمینه آلودگی هوا وجود دارد. یکی اینکه اگر کسی کاری نکرد، چه کسی باید با آن برخورد کند و دیگری اینکه بودجه مورد نیاز برای وظایفی که برعهده سازمان‌ها و ارگان‌ها گذاشته شده است، باید از کدام نقطه تأمین شود؟ همین موضوع باعث شده که مصوبات به خوبی اجرایی نشود و در برخی جا‌ها نصفه و نیمه اجرا شده است.

آلودگی هوا فقط در تهران نیست/ قانون هوای پاک برای همه کشور است نه فقط تهران/ متولی اصلی آلودگی هوا سازمان حفاظت محیط زیست است

ما آلودگی هوا را فقط در تهران نداریم، بلکه سایر شهر‌های کشور هم با موضوع آلودگی هوا دست و پنجه نرم می‌کنند، البته قانون هوای پاک برای همه کشور است نه فقط تهران. ما جلسات زیادی در خصوص موضوع آلودگی هوا داشتیم. در جلسه‌ای که با وزیر کشور داشتیم، معاونان هم آمدند و هرکدام گزارشی در خصوص عملکرد خود ارائه دادند. متولی اصلی آلودگی هوا سازمان حفاظت محیط زیست است و تشخیص آلودگی هوا هم با آنهاست. ما هم در تهران ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا داریم. البته وظایفی هم برعهده ماست و ما در مدیریت شهری تلاش می‌کنیم آن را به درستی انجام دهیم.

چند درصد آلودگی هوا مربوط به وسایل نقلیه موتوری است؟ همچنین برای تبدیل موتورسیکلت‌های کاربراتوری به انژکتوری چه اقداماتی صورت گرفته و آیا دولت به وظایف خود در این زمینه عمل کرده است؟

بیشتر از ۷۰ درصد آلودگی مربوط به اتومبیل شخصی، اتوبوس، کامیون است/هنوز موتورسیکلت‌های کاربراتوری داریم

بیش از ۷۰ درصد وسایل نقلیه متحرک آلودگی تولید می‌کنند. البته کارخانه‌هایی هم اطراف تهران داریم که موضوع آلودگی آن‌ها هم مورد بررسی است، اما بیشتر از ۷۰ درصد آلودگی مربوط به اتومبیل شخصی، اتوبوس، کامیون و... است. سوختی که به کار می‌رود، نوع موتور خودرو و... همگی در میزان آلایندگی تأثیر دارند. بخشی از آلودگی هوا هم مربوط به موتورسیکلت است. ما هنوز موتورسیکلت‌های کاربراتوری داریم که باید این موتورسیکلت‌ها انژکتوری شوند تا مشکل آلودگی هوا برطرف شود. ما تعداد زیادی موتورسیکلت داریم که باید آن‌ها را تبدیل به انژکتوری کنیم.

چند درصد سفر‌های شهروندان با خودرو‌های شخصی انجام می‌شود و چرا در حال حاضر بیشترین حجم استفاده شهروندان از خودروی شخصی است تا سیستم حمل و نقل عمومی، در این باره توضیح دهید.

۶۰ درصد سفر‌های شهروندان با خودروی شخصی است

حدود ۶۰ درصد از سفر‌های شخصی شهروندان با اتومبیل شخصی انجام می‌شود. البته قرار بود این برعکس باشد، اما در حال حاضر میران استقبال شهروندان از خودروی شخصی است.

چه برنامه‌ای برای خرید واگن‌های مترو دارید؟ با توجه به اینکه زیرساخت‌ها مهیاست و اگر واگن وارد خطوط شود سرفاصله قطار‌ها کمتر می‌شود. همچنین در خصوص اورهال قطار‌ها هم توضیح دهید و بفرمائید چقدر از قطار‌ها تاکنون اورهال شده‌اند؟

۸ سال است که واگن جدیدی وارد مترو نشده است/تعدادی از واگن‌ها هم نیاز به تعمیر داشت/بخشی از واگن‌ها هم نیاز به اورهال (بازسازی یا نوسازی) دارد

اگر بخواهم دقیق بگویم حدود ۸ سال است که واگن جدیدی وارد مترو نشده است. هر چه هم اضافه شده واگن‌هایی بوده که از قبل خریداری و یا ساخته شده است. ما تعداد زیادی واگن نیاز داریم تا وارد خطوط شود، اما متأسفانه در دوره قبل واگنی اضافه نشده است. همچنین تعدادی از واگن‌ها هم نیاز به تعمیر داشت و باید هزینه تعمیر و نگهداری انجام شود. بخشی از واگن‌ها هم نیاز به اورهال (بازسازی یا نوسازی) دارد که البته بخشی از آن‌ها اورهال شده‌اند.

واگن نداریم، اما خط و ایستگاه داریم/باید برای خطوط ساخته شده واگن تهیه شود

ببینید اینطور است که ما باید قطار‌ها را چک کنیم و اگر مشکلی در قطعات وجود دارد آن را برطرف کنیم. متأسفانه این کار در دوره قبل خیلی انجام نشده است و همین امر باعث شد که تعداد زیادی از واگن‌ها در پارکینگ خوابیده شوند و کار نکنند. ما واگن نداریم، اما خط و ایستگاه داریم. باید برای این خطوط که ساخته شده واگن تهیه شود تا سرفاصله قطار‌ها کاهش یابد.

اگر بتوانیم واگن‌ها را افزایش دهیم، قطعا سرفاصله قطارهاکاهش و میزان جابجایی مسافران افزایش می‌یابد

در حال حاضر متوسط سرفاصله قطار‌ها ۱۵ دقیقه است. البته در برخی نقاط ۶ دقیقه و ۵ دقیقه هم داریم، اما در کل با توجه به خطوطی که داریم، تعداد واگن‌ها کم است و اگر بتوانیم واگن‌ها را افزایش دهیم، قطعا هدوی کاهش و میزان جابجایی مسافران افزایش می‌یابد و شهروندان می‌توانند سریع‌تر در خطوط رفت و آمدکنند.

با داشتن واگن حداکثر سرفاصله قطار به ۳ دقیقه می‌رسد

ببینید شاید هدوی ما از ۱۵ دقیقه هم بیشتر باشد که البته این مربوط به فرودگاه حضرت امام (ره) است. البته در هشتگرد هم هدوی زیاد است، اما خیلی از این خط استفاده نمی‌شود. باز هم تأکید دارم که ما خطوط داریم، اما واگن نداریم. قطعا با داشتن واگن حداکثر سرفاصله قطار به ۳ دقیقه می‌رسد. ما در برخی خطوط ۴ دقیقه هم داریم که در حال حاضر مشکل ما واگن است که باید خریداری شود.

چند درصد از واگن‌ها تولید داخل است؟ قرار بود داخلی‌سازی صورت گیرد، کار به کجا رسید؟

قطعاً برای تهیه واگن‌ها خرید خارجی خواهیم داشت/بودجه چند هزار میلیاردی برای خرید واگن می‌خواهیم/اگر دولت ۱۵ درصد پیش‌پرداخت بدهد قرارداد ساخت ۶۳۰ دستگاه واگن در چین بسته و کار آغاز می‌شود

بخشی از قطعات از خارج خریداری می‌شود و ۵۰ تا ۶۰ درصد قطعات هم داخلی است. ما قطعاً برای تهیه واگن‌ها خرید خارجی خواهیم داشت که نیازمند رقم بالایی است و چندهزار میلیارد تومان در این زمینه باید هزینه صورت گیرد. ببینید! در دوره قبل مسئولین با چینی‌ها قراردادی در خصوص ۶۳۰ واگن بستند، اما به نتیجه نرسید و ما هم در این دوره موضوع را پیگیری کردیم و کار به جا‌های خوبی رسیده و اگر دولت ۱۵ درصد پیش‌پرداخت را بدهد، قرارداد منعقد شده و ساخت ۶۳۰ دستگاه واگن در چین آغاز می‌شود. البته مدتهاست که قرار است این پول پرداخت شود، اما تاکنون صورت نگرفته، اما دولت وعده رفع مشکل را داده است.

۱.۵ سال زمان لازم است تا واگن‌ها ساخته و وارد خطوط شود/باید حداقل ۱۰ میلیون سفر روزانه با مترو انجام شود / در دوران کرونا حدود ۸۰۰ هزار نفر با مترو تردد می‌کردند

ما آماده هستیم که بخشی که سهم مدیریت شهری است را پرداخت کنیم، اما دولت هنوز ۱۵ درصد پیش پرداخت را نداده است. ما نیازمند پیش‌پرداخت دولت هستیم تا هر چه سریع‌تر کار انجام شود. البته زمانبر است تا این واگن‌ها وارد خطوط شوند. حداقل یک ونیم سال زمان نیاز است. ببینید! باید حداقل ۱۰ میلیون سفر روزانه با مترو انجام شود که در حال حاضر یک‌میلیون و خرده‌ای است. در دوران کرونا حدود ۸۰۰ هزار نفر با مترو تردد می‌کردند.

از آخرین خرید اتوبوس برای پایتخت چند سال می‌گذرد؟ آیا دولت به وظایف خود در خرید اتوبوس عمل کرده است؟

۱۰ سال است که برای تهران اتوبوسی خریداری نشده است/ تعدادی اتوبوس دو کابینه در دوره مدیریت خود در شهرداری خریدیم/قیمت هر اتوبوس ۲ کابین حدود ۸ میلیارد تومان است

ده سال است که اتوبوس خریداری نشده است. البته به هیچ شهری داده نشده است. ما هم تعدادی اتوبوس دو کابینه در دوره مدیریت خود در شهرداری خریدیم. آن روز قیمت اتوبوس دوکابینه ۸۰۰ میلیون تومان بود، اما در حال حاضر ۸ میلیارد تومان است و اتوبوس‌های معمولی هم بین ۴ تا ۵ میلیارد تومان است که البته ساخت ایران است. البته شاید هم رقم بالاتر رفته باشد. اتوبوس‌های دوکابینه قطعا گرانتر از اتوبوس‌های معمولی است. ۱۰ سال است که اتوبوس نداده‌اند، البته ما فشار‌ها را آورده‌ایم و قرارداد‌هایی دولت در این زمینه بسته است.

قرارداد ۲ هزار دستگاه اتوبوس بسته شده است/هر چقدر اتوبوس و مترو را افزایش دهیم قطعا باعث کاهش آلودگی هوا و ترافیک در تهران می‌شود

ببینید تا زمانی که بخواهند خطوط اتوبوس‌سازی را راه‌اندازی کنند قطعا کار زمان می‌برد. البته قرارداد‌هایی بسته شده و قرار است در صورت تأمین بودجه، کار‌ها انجام شود. قرارداد ۲ هزار دستگاه اتوبوس بسته شده و یک‌هزار دستگاه اتوبوس برای تهران و بقیه برای سایر شهرها. شاید با ورود این اتوبوس‌ها کمتر شهروندان از خودروی شخصی استفاده کنند. ببینید! ما هر چقدر اتوبوس و مترو را افزایش دهیم قطعا باعث کاهش آلودگی هوا و ترافیک در تهران می‌شود.

زمانی که شما مدیریت شهری را در دوره چهارم تحویل گرفتید چه تعدادی اتوبوس فعال در خطوط وجود داشت؟

برخی از اتوبوس‌ها خراب بود و مردم را در راه می‌گذاشت/مدیریت شهری می‌خواهد با کمک وزارت کشور و بخش خصوصی بتواند تعداد اتوبوس‌ها را به ۴ هزار دستگاه برساند

ببینید! وقتی ما مدیریت ششم را تحویل گرفتیم بخش عمده‌ای از اتوبوس‌ها نیازمند تعمیر و بازسازی بود و حدود ۱۸۰۰ اتوبوس فعال بود. برخی از اتوبوس‌ها خراب بود و مردم را در راه می‌گذاشت و مردم در سرما و گرما دچار مشکلات زیادی می‌شدند و گلایه‌هایی در این زمینه داشتند. ما نیازمند بیش از ۹ هزار دستگاه اتوبوس هستیم، اما بخش عمده‌ای از اتوبوس‌ها غیرفعال شده بود که ما آن‌ها را تعمیر، بازسازی و اورهال کردیم. تمامی فعالیت مدیریت شهری این است که با کمک وزارت کشور و بخش خصوصی بتواند تعداد اتوبوس‌ها را به ۴ هزار دستگاه برساند. ما زمانی که در دوره چهارم مدیریت شهری را تحویل دادیم، ۶ هزار دستگاه اتوبوس فعال داشتیم، اما وقتی که دوباره مدیریت شهری را در دوره ششم تحویل گرفتیم، بخش عمده‌ای از اتوبوس‌ها خراب شده بود. ما نمی‌توانیم به مردم بگوییم که با خودروی شخصی تردد نکنید، چرا که باید ابتدا سیستم حمل و نقل عمومی را توسعه دهیم و بعد این درخواست را داشته باشیم.

آیا مازوت‌سوزی در تهران صورت می‌گیرد؟ چرا که عده‌ای معتقدند مازوت‌سوزی باعث آلودگی هوا می‌شود؟

مازوت سوزی تا جایی که اطلاع دارم نداریم/نفس کشیدن در هوای آلوده نه تنها مشکل است بلکه مضر است

تا جایی که به ما اطلاع دادند گفتند که مازوت سوخته نمی‌شود. اما ما کامیون‌هایی داریم که سوخت گازوئیل دارند و همین‌ها آلاینده زیادی تولید می‌کنند. وقتی این کامیون‌ها وارد شهر می‌شوند آلودگی ایجاد می‌کنند. همچنین برخی موتور‌های قدیمی وجود دارند که در بنزین آن‌ها روغن هم وجود دارد و همهه این عوامل باعث آلودگی می‌شود. اما در نیمه دوم سال سکون هوا را هم داریم. باید برای رفع آلودگی باید همه دستگاه‌ها پای کار بیایند. نفس کشیدن در هوای آلوده نه تنها مشکل است بلکه مضر است. البته ما تلاش می‌کنیم که سیستم حمل و نقل عمومی را تا جایی که ممکن است توسعه دهیم البته بودجه خوبی هم در سال جاری برای این امر اختصاص دادیم. قرار است که ۳۰۰ هزار موتورسیکلت برقی شوند و اگر این کار صورت گیرد بخشی از این آلودگی برطرف شوند./ فارس

برچسب ها: شورای شهر تهران مهدی چمران آلودگی هوای تهران
ارسال نظر
آخرین اخبار