۲۷ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۰۸
تعداد بازدید: ۳۳۴۱۲۵
آلوده شدن آب تالاب میانکاله به واسطه ورود پساب‌های ناشی از سموم کشاورزی، صنعت، دامداری‌ها و شهرک‌ها منجر به تلف شدن پرندگان مهاجر در این تالاب شده است.
کد خبر: ۷۲۴۸

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خطوط روز ۲۷ دی ماه از سال ۱۳۹۴ به عنوان روز ملی تالاب میانکاله در تقویم کشور ثبت شده است. این نام‌گذاری برای نشان دادن اهمیت این تالاب بین‌المللی به واسطه طبیعت بکر و تنوع زیستی غنی آن انجام شده است.  تالاب بین‌المللی میانکاله در استان مازندران در ۲۵ کیلومتری شمال شهرستان بهشهر واقع شده است. این تالاب یکی از زیستگاه‌های مهم و با ارزش پرندگان مهاجر و تعدادی از پرندگان بومی است.

تالاب میانکاله از سال ۱۳۴۸ به عنوان منطقه حفاظت‌شده و پس از آن با توجه به ویژگی‌های بوم شناختی و اهمیت آن به عنوان رویشگاه و زیستگاه تعداد بیشماری از گونه‌های در معرض خطر،  به‌ویژه پرندگان مهاجر و همچنین استفاده علمی و آموزشی به پناهگاه حیات وحش ارتقاء یافت و متعاقب آن در سال ۱۳۵۵ به عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست سپهر به کمیته برنامه انسان و کره مسکون یونسکو (MAB) انتخاب شد.

این تالاب بین‌المللی هر ساله میزبان بیش از نیم میلیون قطعه پرنده از انواع مرغابی، فلامینگو، چنگر، پلیکان، خوتکا و ... , به این تالاب است. یکی دیگر از مواردی که اهمیت تالاب میانکاله را دوچندان می‌کند این است که در تمام پهنه جنوبی دریای خزر هیچ منطقه‌ای جز آن وجود ندارد که محیط طبیعی آن به شکل دست نخورده‌ای باقی مانده باشد و ساخت و ساز‌های انسانی و جاده‌سازی‌ها به آن دست‌درازی نکرده باشند.

بهشت پرندگان مهاجر در خطر تبدیل شدن به قتلگاه پرندگان

متاسفانه در حال حاضر به دلیل کاهش بارش‌ها، عقب‌نشینی آب دریای خزر و مدیریت ناصحیح منابع آبی در استان مازندران حدود ۲۵ درصد از مساحت این تالاب (حدود ۱۲ هزار هکتار) خشک شده است. ازدیاد چاه‌های غیرمجاز کشاورزی،  تعداد زیاد آب‌بندان‌ها و مزارع پرورش ماهی که در این منطقه فعالیت دارند، بخشی زیادی از آب ورودی به تالاب میانکاله را مهار کرده‌اند.

بهشت پرندگان مهاجر در خطر تبدیل شدن به قتلگاه پرندگان

وضعیت پرندگان مهاجری که در سال‌های اخیر برای زمستان‌گذرانی به تالاب میانکاله مهاجرت کرده‌اند نیز تعریفی ندارد و آلوده شدن آب این تالاب به واسطه ورود پساب‌های ناشی از سموم کشاورزی، صنعت، دامداری‌ها و شهرک‌ها منجر به تلف شدن پرندگان مهاجر در این تالاب شده است. به گفته سرپرست اداره کل محیط زیست استان مازندران، در سال ۱۳۹۹ آلودگی تالاب به سم بوتولیسم که به وسیله شکارچیان غیرمجاز اتفاق افتاده بود، منجر به تلف شدن ۲۰ هزار قطعه از این پرندگان شد.

 

بهشت پرندگان مهاجر در خطر تبدیل شدن به قتلگاه پرندگان

همچنین شکار غیرمجاز و زنده‌گیری پرندگان کمیاب این تالاب نیز جمعیت پرندگان مهاجر در این تالاب را تهدید می‌کند؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه یک میلیون قطعه از پرندگان مختلف در این تالاب شکار می‌شوند. نگرانی دوستداران محیط زیست ایران از این بابت است که تالاب میانکاله که از آن به عنوان بهشت پرندگان یاد می‌شد، به قتلگاه پرندگان تبدیل شود و علاوه بر ناامن کردن محیط برای پرندگان، موجب خدشه‌دار شدن وجهه بین‌المللی محیط زیست کشور شود. / تسنیم

برچسب ها: بحران های محیط زیست شکار تالاب‌های ایران پرنده
ارسال نظر
آخرین اخبار