۰۵ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۵
تعداد بازدید: ۱۸۷۸۲۰
سفر چند روز گذشته رییس جمهور محترم به مسکو  باب گفتگوهای سیاسی و جناحی مرتبط با سیاست خارجی کشور و چگونگی و حد و اندازه نزدیکی روابط کشور با هر یک از دو بلوک کشورهای شرقی یا غربی را مجددا  باز نموده است .
کد خبر: ۷۸۶۷


با نگاهی به طرز تفکر دو جناح عمده کشور این گونه به نظر می رسد که یکی از این جناحین تمایل بیشتری به برقراری روابط با کشورهای شرقی و دیگری طرفدار روابط بهتر با غربی هاست.روابط منطقی به معنای وادادگی نیست!
در این بین اما عقلایی هم پیدا می شوند که فارغ از نگاه های جناحی ، ارتباط خوب و موثر با هردو گروه کشورها را به نفع کشور دانسته و این امر را در ایجاد موازنه بین دو بلوک کشورها و در نتیجه دریافت بیشترین امتیاز و منافع برای کشور موثر و لازم می دانند.

واقعیت میدانی روابط بین الملل هم به همین گونه است، کشوری در دنیا موفق است که صرفا خود را متکی به یک گروه خاص از کشورها ی غربی و یا شرقی نکند  بلکه بتواند با ایجاد روابط متوازن  از مزایای همه کشورها استفاده نماید.

 متاسفانه در کشور ما در گیر و دار رقابت های بچه گانه جناحی این منافع ملی است که تحت الشعاع قرار می گیرد ، یعنی برای جناح های کشور مهم نیست که رابطه با فلان کشورشرقی یا غربی برای منافع کشور مناسب است یا نه ، صرف اینکه یک جناح خواستار رابطه با آن کشور خاص باشد کافی است که از نظر جناح رقیب بد تلقی شود.

اوج این اختلاف نظرات در سفر اخیر رییس جمهور به روسیه نمایان شد  در جایی که طرفداران دولت به طور اغراق آمیزی روابط با روسیه و کلا بلوک کشورهای شرقی را تبلیغ نموده و در طرف مقابل هم  جناح رقیب با هر دست آویزی از گذشته های تاریخی گرفته تا حال حاضر سعی کرد که نشان دهد این روابط  آن چنان هم مفید و کارگشا نخواهد بود.

این در حالی است که با نگاهی اجمالی  به نوع رابطه  کشورهای منطقه و اطراف ایران با دنیا، کاملا قابل مشاهده است که این کشورها به سمت عقلانیت در ایجاد روابط متوازن با بلوک های قدرت جهانی در حرکت هستند، کشورهایی که تا چند سال پیش کاملا وابسته و متکی به غرب بویژه آمریکا بودند  اینک چندین سال است که درعین حفظ روابط مستحکم با غربی ها، در حال گردشی معنادار بویژه در بخش های اقتصادی به سمت قدرت های شرقی بویژه چین می باشند .

این کشورها از امارات و عربستان گرفته تا حتی رژیم صهیونیستی که بهترین روابط را با آمریکا و غرب دارند و حتی حیات و ممات برخی از آنها وابسته به آمریکاست، اما با این حال بخش عمده سرمایه گذاری در پروژه های حیاتی و زیربنایی خود را در اختیار چین قرار داده و هم اینک چین بزرگ ترین شریک تجاری واقتصادی  بسیاری از این کشورها  شناخته می شود.

با این توصیفات بهترین اقدام برای کشور ما هم این است که در عین حال که به درستی در حال استحکام روابط خود با روسیه و چین به عنوان کشورهای شرقی است، در ادامه و بویژه  پس از به نتیجه رسیدن گفتگوها با قدرت های جهانی و رفع تحریم ها، با کشورهای غربی هم در بخش های اقتصادی، فناوری و سرمایه گذاری وارد مذاکرات جدی شده و در عین بهره مندی از سرمایه و فناوری آنها، از این روابط به عنوان وزنه ای جهت موازنه  در  روابط بین المللی خود در جهت کسب بیشترین منافع برای کشور استفاده نماید.

مسلما ایجاد روابط منطقی و درست و برد برد  با کشورهای شرقی و یا غربی به معنای وادادگی در مقابل آنها و عدم استقلال کشور نبوده و شعار مترقی " نه شرقی ، نه غربی " به معنای استقلال کامل کشور از سلطه شرق و غرب همچنان با قدرت پابرجاست و در عین حال روابط سطح بالا و منطقی  " هم با شرق و هم با غرب "  مطمئنا در راستای منافع کشور، مردم  و نظام  خواهد بود.

برچسب ها: اثرات سفر رئیسی به مسکو
ارسال نظر
آخرین اخبار