۰۵ دی ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۶
تعداد بازدید: ۵۵۷۶۱۱
اخیراً NFT و ورود رمز ارز‌ها به صنعت موسیقی حسابی سر و صدا کرده است. ولی همچنان آگاهی لازم نسبت به آن و آینده‌اش در موسیقی ایران وجود ندارد. بیشتر صحبت‌هایی هم که پیرامون NFT مطرح می‌شود مبهم و ابتدایی‌ست.
کد خبر: ۵۳۸۱

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خطوط با فرزام توسلی موزیسین و ناشر مطرح موسیقی از ناگفته‌ها و آخرین به روز رسانی‌های NFT صحبت کردیم تا علاوه بر جنبه‌های بازار سرمایه، نگاه یک متخصص حوزه موسیقی را نیز داشته باشیم.

ورود NFT به صنعت موسیقی ایران را چگونه می‌بینید؟ و یا پیش از آغاز گفتگو توضیحی در مورد خود NFT بدهید برای بسیاری هم چنان گنگ به نظر می‌آید.

NFT مخفف Non-fungible Token یا توکن‌های غیرقابل معاوضه است. در ساده ترین تعریف نوعی از حراجی‌های کالا‌های دیجیتال به شمار می‌آید که بر پایه رمز ارز اتریوم شکل گرفته است.

شما یک توکن ایجاد می‌کنید و آن را سنجاق می‌کنید به یک کالای دیجیتال که حتی می‌تواند یک اثر هنری باشد. توکن‌های غیر قابل معاوضه آغازی تازه برای دنیای آثار کلکسیونی است که کلکسیونر‌ها را وارد دنیای سرمایه‌های دیجیتال می‌کند. البته بحث NFT فراتر از این حرف هاست در واقع پیش زمینه‌ای برای پروژه شگفت انگیز متاورس خواهد بود.

چگونه به متاورس مرتبط می‌شود؟

در واقع شما یک تابلو را در حراجی‌های NFT می‌خرید که در منزل یا دفتر کار متاورسیتان به دیوار نصب کنید! از این توکن‌ها برای تعریف هویت دارایی‌ها و آواتار‌ها استفاده می‌شود. از طرفی در آینده شاهد افزایش کنسرت‌های متاورسی نیز خواهیم بود.

ظاهراً می‌توان سهمی را از فروش‌های دیگر برای هنرمند تعریف کرد؟

بله؛ هنرمند می‌تواند از فروش‌های بعدی یک اثر هم درصدی را دریافت نماید.

کاربرد NFT در صنعت موسیقی بیشتر همان کاور آهنگ هاست؟

NFT تا الان بیشتر در پیوند با هنر‌های دیداری مطرح بوده، ولی شامل صدا و ویدئو هم هست. فروش کاور آهنگ‌ها هیچ ربطی به فروش موسیقی به صورت NFT ندارد و بیشتر مربوط به گرافیک آثار موسیقایی خواهد بود!

شما هم می‌توانید یک آهنگ کامل را برای فروش بگذارید و هم یک لاین از موسیقی را! یعنی می‌شود فقط لاین ترومپت از یک موسیقی را به صورت NFT فروخت و لاین ساکسوفون را به صورت توکن دیگری ارائه کرد که خریدار دیگری هم داشته باشد. قضیه از این هم می‌تواند جالب‌تر بشود در واقع شما می‌توانید آرنجمان‌های گوناگون از یک قطعه را نیز بفروشید به صورتی که خریدار لاین‌های خود را انتخاب کند!

یعنی خریدار می‌تواند تنظیم جدیدی از قطعات را بخرد؟

بله، شما می‌توانید برای یک خط ثابت ملودی ارکستراسیونی را انتخاب کنید. مثلاً ویلن یک ها، ویلن دوها، بادی‌ها و... برای هر کدام از این لاین‌ها واریاسیون‌ها مختلفی را با رعایت هارمونی بنویسید که روی ملودی اصلی هم بنشیند و قابلیت جایگزینی با یکدیگر را هم داشته باشند. خریدار در این حالت این امکان را دارد که برای هر لاین یک واریاسیون دلخواه که به او را ارائه کرده ایم را بخرد و قطعه اختصاصی خودش را به کلکسیونش اضافه کند!

خب NFT با مبحث کپی رایت در موسیقی تداخلی نخواهد داشت و یا سرویس‌های استریم مانند اسپاتیفای و...؟

خیر؛ ما فرض می‌کنیم در یک حراجی در نیویورک یک تابلو نفیس را به قیمت ۱.۰۰۰.۰۰۰ دلار خریده ایم. ما فقط تابلو را خریده ایم نه حق پدیدآورنده را، در واقع اگر حق انتشار آن را نخریده باشیم نمی‌توانیم تابلو را اسکن کنیم و نسخه‌های دیگری را بفروشیم! در مورد این که با ورود رمز ارز‌های چه آینده‌ای در انتظار پلتفرم‌های دیجیتال موسیقی خواهد بود بحث طولانی دیگریست.

خب این سوال مطرح می‌شود که خریدار چه چیزی را در NFT می‌خرد؟ فرض کنیم خرید Voicing از یک قطعه را داشته ایم؛ حق تالیف که هم چنان با صاحب اثر است آهنگ هم که در پلتفرم‌های استریم مانند اسپاتیفای برای همه پلی می‌شود و یا از پلتفرم‌هایی مانند آی تیونز قابل خرید هستند دقیقاً چه چیزی فروخته می‌شود؟

بهتر است با مثال در موردش حرف بزنیم. فرض کنید موزه هنر‌های مدرن نیویورک یک نقاشی را از هنرمندی خریده است. داریم در مورد یک خرید و فروش کلاسیک و خارج از دنیای NFT صحبت می‌کنیم. موزه حق تالیف اثر را نخریده است فقط پیکره آن را خریده! از طرفی پس از رونمایی در موزه، مردم عادی می‌آیند و با خرید بلیت موزه آن را می‌بینند این حالت شبیه پلی شدن در پلتفرم‌های استریمی مانند اسپاتیفای است. یا ممکن است نسخه‌های کپی شده از اثر نیز فروخته شود. این هم شبیه فروش آهنگ در استور‌های دیجیتال است. در واقع موزه پیکره اورجینال اثر هنری را خریده است. در NFT نیز این چنین است خریدار نسخه مستر شده آهنگ و یا لاین‌هایی از آن را می‌خرد. حالا نکته جالب این جاست که شما می‌توانید اثری که کامل نشده است را هم به صورت NFT بفروشید!

یعنی آهنگی که ساخت آن به پایان نرسیده است؟

بله، مثلاً یک ایده‌ای در ذهنتان است و آن را به صورت فایل MIDI می‌فروشید. بدون این که نسخه رکورد شده باشد! در واقع شما دارید خلاقیت ذهنی هنری خود را می‌فروشید. در هر اثر موسیقایی که تولید شده دو نوع از کپی رایت را خواهیم داشت. یکی حق تالیف یا حقی که برای خلق و آرنجمان اثر ایجاد می‌شود و دومی حق فونوگرافیک اثر است که در نسخه رکورد شده و مربوط به اجرا کنندگان آن یعنی نوازندگان و... خواهد بود. از اساس سازمان‌های کپی رایتی این دو هم در خیلی از کشور‌ها جداست.

در مورد تفاوت این دو در مباحث کپی رایت موسیقی می‌توانید بیشتر توضیح بدهید؟

در واقع وقتی نسخه‌ای از اثر را خلق می‌کنیم شامل ISWC یا International Standard Musical Work Code خواهد شد و وقتی اثر اجرا بشود شامل ISRC یا International Standard Recording Code می‌شود. شما در بازار NFT می‌توانید آهنگی که هنوز رکورد نشده را هم بفروشید یک جورایی فروش کانسپت موسیقایی‌تان است./ایلنا

برچسب ها: موسیقی ایرانی توکن رمز دارایی رمزارز
ارسال نظر
آخرین اخبار